След епидемията от коронавирус ни чака епидемия от безработица, която няма да е по-малко страшна

Очаквам след вдигането на извънредното положение да има вот на доверие, който ще бъде граждански вот.

Това заяви лидерът на гражданска платформа „Изправи се. БГ“ Мая Манолова в „Денят започва с Георги Любенов по БНТ.

Според нея този вот ще се мери с броя на хората, които са останали без работа, с броя на хората, които са останали без доходи, с броя на фирмите, които са фалирали.

Мая Манолова – лидер на гражданска платформа „Изправи се. БГ“: Неизбежно ще има такъв вот как институциите и властта са си свършили работата. Защото ако не се справяме със здравните мерки, ако щабът се справя със своите ангажименти, то не можем да кажем същото за правителството и за икономическите и социалните мерки.

След епидемията от коронавирус ни чака епидемия от безработица, която няма да е по-малко страшна, прогнозира Манолова.

Мая Манолова – лидер на гражданска платформа „Изправи се. БГ“: Тази епидемия вече се разгръща. Опашките пред Бюрата пред труда го доказват. По данни на самото правителство 82 000 са вече безработните от началото на извънредното положение. Ако продължи да расте броят на хората без доходи и работа, ако продължат мерките на властта да не стигат до обикновения човек, то тогава ще има наистина огромен проблем.

Ами въпросът какво ще правим на 14 май. Има ли правителството отговор на този въпрос, попита Манолова.

Мая Манолова – лидер на гражданска платформа „Изправи се. БГ“: Сега хората са под карантина. Искаме ли да стоим на социални помощи в Бюрата по труда, защото това ни предлага властта в момента. Притеснително е, че хората не виждат визия, план, перспектива. Видяхме, че редица други държави обявиха своя план за след кризата, как охлабват мерките. Какви конкретни мерки предлагат фирмите да продължат да работят, да създадат работа, преквалификация. Необходим ни е национален план за събуждане на икономиката и за справяне с безработицата.