След време Тръмп ще се обърне срещу Путин, но дотогава Европа ще се мъчи да оцелява

Кого е подпомогнал Кремъл в състезанието за президент на САЩ няма абсолютно никакво значение. Фактът на подобна намеса се пише изцяло в сметката на президента Барак Обама.

Неговата политика спрямо Русия – от самото начало на т.нар. „презареждане“ (re-set) до практическия отказ от сдържаща позиция по отношение на руската политика в Сирия, до безпомощността на държавния секретар Кери в преговорите за управление на конфликта в тази страна – всичко това бе явна покана до Кремъл да се държи естествено – откровено арогантно.

Задръжките на великодържавното поведение на Москва винаги са били външни – убедителната заплаха от реципрочни действия винаги е била единствената мярка, способна да сдържа великодържавните амбиции. Обама сложи ясна граница на своите действия – отказ от употребата на военна сила, безусловно изтегляне от конфликтни зони, дипломатически размени, частични санкции (в случая с Украйна)… В Кремъл това се чете по един единствен и разумен начин – като слабост. И като карт бланш за развързване на ръцете.

Вярно е – Москва досега не бе достигала до подобна арогантност – да интервенира пряко в американски президентски избори. Но апетитът идва с яденето и е реципрочен на демонстрираната от Вашингтон слабост. Предстоят изключително интересни развития.

За Тръмп подобряването на отношенията с Москва очевидно е много желателно като игра с „руската карта“ – както по отношение на Китай, така и по отношение на кълбото от масирано и хаотично насилие в големия Близкия изток. Но все пак ми се струва, че опитният милиардер няма да подпише празен чек за свободно действие на Владимир Путин.

Сигурно ще се опита да се договори – и когато се осведоми с кого си има работа, тогава може и да обърне другия край. Това обаче ще вземе време – което ще бъде време за оцеляване на Европа. Защото след американските избори идват френски, германски … че и български. Но за нас поне сме наясно – тук самодържавието шета като у дома си.

 Огнян Минчев, Фейсбук