Смърт, подкупи, афери в мъртвия град на мъжа на зам.-министър Султанка Петрова

Даниел Тасев е на 25 години, от две години е охранител във фирмата, която пази строежа на новото Народно събрание в бившия Партиен дом.

Тръгва за нощна смяна в петък следобед и оттогава близките му нямат контакт с него. По-късно разбират, че е мъртъв.

Петю Петров, съпруг на зам.-социалната министърка Султанка Петрова, бил служител на високо ниво във фирмата, в която е работил намереният мъртъв охранител Даниел Тасев. Пред bTV Петрова призна това и обясни, че съпругът и до късно е бил на мястото на строежа.

Охранителната фирма е „Дефанс консулт“. Според Търговския регистър и Сметната палата преди няколко години съдружник в нея е сегашният заместник-министър на труда и социалната политика Султанка Петрова. Тя бе и депутат от Патриотичния фронт. Петрова каза, че сега в компанията на високо ниво работи съпругът й Петю Петров.

Султанка Петрова обясни, че съпругът й е управител на фирмата. Броени минути преди инцидента, той е разговарял с охраната на входа на Народното събрание. Тя подметна с непотърсени предположения, че може би подхлъзване е било приничата за фаталния инцидент с гарда.

Главния секретар на парламента Стефана Караславова обясни, че строителната фирма, която прави преустройството на новата заседателна зала, наема охраната на строителния обект.

Изборът на строителя е ужким след обществена поръчка от 2016 г. на стойност 22 милиона лева.

Дали е обществена, или нечия персонална поръчка, можем само да гадаем.

Въпросите започват да се трупат, когато близките на загиналото момче получават съмнително обаждане от жена, от охранителната фирма (по техните думи) и то денонощие след като са подали сигнал в полицията за изчезване. Госпожата от другата страна на слушалката изказала съболезнования на близките и предложила „помощ“ под формата на пари.

„Тя казва – на нас ни се обадиха от Пето районно и ни казаха, че детето е паднало в шахта и е починало. И само това. Каква шахта, колко е дълбока, няма ли камери, кой може нещо да ти каже. Тя изказа съболезнования, с каквото иска да помогне, дори и парична сума, при което аз да ви кажа отказах. Аз просто искам да разберем истината”, категорична е Катя Еленкова, леля на загиналото момче.

„Дали сам е паднал в дупката, дали някой го бутна и точно как е станало, това много ме интересува и ще се боря”, каза дядото на момчето Дамян Еленков.

Цялата работа намирисва. На всички става ясно, че госпожа Султанка Петрова най- нагло и безцеремонно е направила опит да подкупи опечалените близки, с надеждата да си замълчат. От МВР, случаят е категоризиран като „трудова злополука“.

Както постановява законът, трудова злополука е всяко внезапно увреждане на здравето, станало по време и във връзка или по повод на извършваната работа, както и при всяка работа, извършена в интерес на предприятието, когато е причинило неработоспособност или смърт.

Дали госпожа Султанка Петрова не е направила опит да избегне тежките санкции, разправиите с НОИ, с органите на реда и дори със съда, в случай, че близките предприемат съответните мерки, както и целия шум около случая? Може би се е надявала подкупът, който е предложила на семейството на загиналото момче, да затвори очите и устите, за да не бъдат разкрити тежки истини.

Като захванахме темата за тежките истини, била ли е уплашена зам.- министъра за бъдещето на фирмата, на която тя най-вероятно е собственик, а теоритичният такъв е най-обикновено подставено лице, встъпило „в длъжност“ 2014-та година, когато Султанка Петрова става депутат в НС?

Тук идва въпросът: Кой пази гърба й? Може би същият, който е взел 22 милиона лева, предвидени за охрана на Парламента и който също е във властта? По-горе споменахме за „персоналните поръчки“, които те така удобно наричат „обществени“.

Човешкият живот не струва пари и въпросните 22 милиона нямат стойност в случая. Те не могат да върнат погубения млад човешки живот и предложението за пари срещу мълчание не е ли грубо нарушение на закона и Конституцията, с които господата управляващи всячески се опитват да ни убедят, че работят.

Източници: Бинюз, Епицентър.бг