Смятате ли, че е сериозно да се иска оставката на Валери Симеонов

Когато има политическа криза, тя рефлектира върху икономическото и финансовото състояние на държавата.

Това заяви пред медиите в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов.

Той коментира призива, който отправи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ – вицепремиерът Валери Симеонов да подаде оставка, ако не, ще си отиде целият кабинет.

„Смятате ли, че е сериозно? Нека да припомним, че когато има политическа криза тя много пряко рефлектира върху икономическото и финансовото състояние на държавата. Бизнесът започва да е неспокоен. Потреблението започва да намалява“, продължи Цветанов. И подчерта, че за мандата на служебния кабинет, който е бил само няколко месеца, има по-малко приходи от предишния период на миналата година, когато е имало правителство.

За мен е важно с опозицията да не преминаваме границата на невъзможността да си говорим по важните национални теми, продължи Цветан Цветанов.

Той обясни, че на вчерашната среща с еврокомисаря Димитрис Авранополус депутат от ДПС му е задал въпрос как ще коментира управлението на националистите в България, но той е отказал да вземе отношение във вътрешните проблеми на страната. Цветанов посочи, че след това депутат от „Обединени патриоти“ е взел отношение и е напомнил, че групата им е член на Консерваторите в ЕП.

„Даваме излишна емоция и според мен по-важно е да се концентрираме върху управленските решения, които се взимат от правителството, управленската програма, която се изпълнява и която е с четиригодишен мандат. Нека се концентрираме върху предстоящия бюджет, който смятам, че вълнува най-много всички български граждани и какъв ще бъде БВП. За 2018 г. БВП ще бъде 105 млрд. лв., ще има повече разходи, които ще направи държавата в размер на 2,5 млрд. лв., от които 700 млн. лв. ще отидат за заплати в бюджетната сфера. Без да вдигаме дефицита и да правим задлъжняла държавата“, коментира Цветанов. Той уточни, че се очаква, че икономическият растеж да бъде над 3,8%. По думите му това са политиките, около които трябва да се говори.

„Опозицията, когато е силна, когато е достатъчно аргументирана, тя може да дава алтернативни решения, с които ние бихме могли да се съобразим, когато те са разумни и в интерес на обществото и държавата“, поясни Цветанов. Според него всичко останало е политическо говорене. Цветанов посочи, че предстоящото европредседателство се нуждае от добро представяне. „България има своя силен глас с министър-председател Бойко Борисов, който има изключително голямо доверие на европейските си партньори“, поясни Цветанов.

Източник „Фокус“, Епицентър.бг