София 2018: Абсолютният връх на идиотията в цялата история на ЕС – обявихме война на САЩ, ще спазваме сделка с Иран, от която той се отказа…

София 2018 г. ще се запомни в историята като върха на идиотията в ЕС.

На срещата бяха приети серия абсурдни решения, които само илюстрират пълното разложение в европейските мозъци.

Безспорно гвоздеят на вечерта бе обявената война на САЩ – от търговията, до иранската сделка.

Малоумието за Иран обаче е най-голямо, защото ЕС обяви, че ще се придържа към споразумението, което самият Иран вече отмени.

Макар и посветена за Западните Балкани, срещата не реши нищо за тях. Обеща им приемане, но когато са готови. Т.е. може би след 100 години.

Без да е поканен и без да присъства, американският президент Доналд Тръмп и неговата външна политика от сутринта се превърнаха в основна тема на срещата на върха.

„Американската политика сама по себе си е много непредвидима, но тази политика сериозно заплашва интересите на Европа”, заяви австрийският канцлер Себастиан Курц.

„Нуждаем се от Америка като търговски партньори с Европа, но няма да стоим с нож, опрян в гърлото”, каза премиерът на Люксембург Ксавие Бетел.

Две послания от Белия дом сериозно притесниха европейските лидери. Първото – твърдото решение на САЩ да се оттеглят от ядреното споразумение с Иран. Също толкова категорична беше и позицията на Европа – че остава.

„Докато иранците уважават своите ангажименти, ЕС също ще се придържа към ядреното споразумение, чийто архитект беше и той”, подчерта Юнкер. Това твърдение обаче е абсурдно, защото след оттеглянето на САЩ, Иран също се оттегли и обяви, че възобновява обогатяването на уран. Т.е. в тази сделка, ЕС си остава сам и сам ще си спазва някакви ангажименти.

„Комисията даде зелена светлина за действие, ако европейските интереси бъдат засегнати”, каза от своя страна Доналд Туск.

От Европа обещаха, че ще използват и всички мерки, за да защитят европейските предприятия в Иран. Все пак и след днес остана тревогата, че американските санкции въпреки всичко ще засегнат европейските компании.

„Трябва да видим дали можем да предложим облекчения на малките и средни предприятия. Проверяваме това. Но не можем да обезщетим цялата икономика заради действията на САЩ. Не трябва да имаме илюзии за това”, каза Меркел.

Другото решение на Тръмп – да въведе нови мита върху вноса на стомана и алуминий, също беше засегнато в срещата на върха. Поне засега, за Европа промените трябва да влязат в сила след по-малко от месец.

„Ще защитаваме търговския суверенитет на Европа и настояваме да бъдем освободени от митата без условия и ограничения и да се върнем в предишното положение”, каза Макрон.

В замяна европейските лидери също обещаха компромиси в областта на международната търговия.

Добри Божилов, Фейсбук