Софиянци ще плащат над 11 лева за кубик вода през 2021 г.

От 12 до 33 на сто се очаква да поскъпне водата в Бургас, Враца и Ямбол от 1 декември.

Това стана ясно по време на днешното обществено обсъждане на новите цени в Комисията за енергийно и водно регулиране, предаде БНР.

В цяла България ще има вдигане на тарифите, за да може ВиК фирмите да инвестират в мрежата, обясниха регионалното министерство.

За някои от абонатите във Враца водата ще поскъпне с близо 1/3, а общо скокът на цената в града ще е с 12 на сто. С 12% ще поскъпне и водата в Бургас и така кубик ще струва 2 лева и 56 стотинки. В Ямбол се очаква поскъпване до 2 лева и 31 стотинки, което е 18 процента увеличение. Окончателно решение за цените Комисията за енергийно и водно регулиране ще вземе на 30-ти ноември.

На фона на серията протести, свързани с цените на водата в много региони в България напоследък, вчера заместник-министърът на регионалното развитие Малина Крумова се опита задочно да защити новите стойности.

Това е съобразено със социалния праг на поносимост и ще става по нова стратегия, която се очаква да е готова в идните дни, каза тя пред БНР.

Крумова смята, че покачването на цените е неизбежно, тъй като те не са актуализирани от 2012 г. „Това означава, че ВиК операторите не само не могат да прaвят необходимите инвестиции, но и работят на загуба“, изтъкна тя.

Анализът за т.нар. социална поносимост бе подготвен съвместно с експерти на Световната банка. В резултат се оказа, че в София гражданите могат да си позволят да плащат по 10.01 лв. за кубик вода. През 2021 г. прагът за столицата ще стигне 11.44 лв. с ДДС за кубик, сочат разчетите. В момента цената е 2,16 лв. за кубик.

Разработваната заедно със Световната банка стратегия за финансиране на ВиК отрасъла ще бъде представена в Министерството на регионалното развитие и благоустройството в средата на ноември, каза още Малина Крумова. Тя изтъкна, че в нея ще бъдат заложени и мерки за подпомагане на бедните българи.

Според Крумова ВиК инфраструктурата е тежка и сега се нуждае от сериозни инвестиции, за да отговори на евроизискванията. Именно нуждата от инвестиции в мрежата е основният мотив за исканото поскъпване на водата на голяма част от операторите.

ВиК асоциациите в дългосрочен план трябва да станат 28, за да покрият 28-те области в страната, каза още Малина Крумова. В 21 от областите вече има пълна консолидация на ВиК операторите, а в останалите има частична, тъй като не всички общини са се съгласили да участват.

Източник: Гласове