Соломон Паси: Герджиков действа като Шогун – човек на дълга и честта

„Новата наредба за интеграция на бежанците вече е изработена и е много по-добра. Тя съчетава европейските изисквания с националните интереси“.

Това каза в предаването „Тази сутрин” по бТВ Соломон Паси, като цитира съобщение, което е получил от премиера Огнян Герджиков.

По думите му Герджиков в момента действа като Шогун – като човек на дълга и честта.

На въпрос за Елена Поптодорова, Соломон Паси каза, че вчера е бил първият й работен ден в Атлантическия клуб, където тя е директор за ключовите евроатлантически въпроси и сигурността.

„Смятаме да я използваме по най-рационален начин с изключително големия набор от връзки които е натрупала в САЩ и не само там”, допълни Паси.

Относно възможността Ердоган да предизвика вълна от мигранти, Соломон Паси коментира, че Турция е обективен буфер на миграционния поток.

„Това са милиони мигранти, които минават през Сирия, Ирак, Афганистан, Пакистан и се събират в Турция. Тя няма безкрайната възможност да задържи тези хора в своите предели и затова Европа и още повече България имаме изключителния интерес да поддържаме един разумен диалог с Турция. Тя има такова ръководство каквото има, ние нито можем, нито трябва да сменяме ръководството на Турпция, но с това ръководство ние трябва да намерим общ език в името на общия интерес“.

По темата за служебните кабинети, Паси каза, че в тези моменти има интересна конституционна дупка.

„По време на служебен кабинет България се превръща не в президентска република, а в абсолютна президентска монархия, защото обикновено правителството предлага много неща на президента, а той ги подписва от другата страна. Тоест, тези неща, за които се изискват два подписа могат да станат единствено по волята на президента“, обясни Паси.

Слава Богу досега винаги сме избирали нормални президенти, каза Паси.

„Представете си, че някой път изберем някой като филипинския президент, който е абсолютно непредсказуем човек, тогава този човек би имал правото по време на един служебен кабинет уволни всички посланици и да назначи нови посланици, да уволни всички генерали и да назначи нови генерали, да уволнява, да назначава“, допълни Паси.

Имаме принципна необходимост от един закон, който да уточни правомощията на служебния кабинет кое е разумно и кое не, каза още той.