Соломон Паси иска основен закон в Конституцията, че България е член на НАТО

Стратегическото партньорство между България и САЩ е по-силно от всякога, с повече от 2 млрд. в двустранна търговия и постоянно разширяващи се връзки в различни сектори – търговския, културния, гражданския и публичния сектор. Историята между двее държави продължава да се развива и днес.

Убеден съм, че главите, които пишем сега и в бъдеще, ще бъдат най-добрите и най-интересните в нашата история.

Това каза Кенет Х. Мертен, новоназначеният американски посланик в България, по време на събитие, организирано от Атлантическия клуб в България и водено от д-р Соломон Паси, президент на организацията.

Посланикът отбеляза постоянно разширяващи се връзки в различни видове сектори, както и навършващите се 120 години дипломатически отношения между България и САЩ.

Сред присъстващите на събитието бяха президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев, зам-председатели на Народното събрание, посланици, депутати, военни, бивши министри и др.

Според Мертен САЩ и България са постигнали много като партньори, съюзници и най-доброто предстои. Посланикът посочи, че ще направи най-доброто да покани членове на американския конгрес да посетят България.

Във всяка една страна има потенциални заплахи за демокрацията, стана ясно от думите на Мертен. Според него начинът да бъдат преодолени подобни предизвикателства не е като бъде забранено да хората да разговарят и изразяват своето мнение. Трябва се намери начин хората да бъдат убедени защо демокрацията е нещо позитивно, защо икономиките на държавите печелят от сътрудничеството, каза той.

Безвизовият режим за пътуване до САЩ е нещо, за което посланикът е говорил с всяко едно длъжностно лице в служебното правителство и в сегашното редовно, обясни Кенет Мертен. Ще се ангажирам да работя и сътруднича с българското правителство по отношение на това, което трябва да се случи и да бъде направено, добави първият дипломат на Вашингтон в София. По думите му не е политическо решение относно това кои държави ще получат безвизов режим за пътуване до САЩ и има заложени критерии, които България трябва да изпълни.

Работим с всяко едно правителство, което е избрано, отговори посланикът на въпрос за отношенията на посолството с редовния кабинет. Като дипломат имам опит в работа с правителства, които са изключително благоприятно настроени към САЩ и такива, които не са толкова благоприятно настроени, но целта ни винаги е да се опитаме да насърчим държавите да подкрепят позициите, които САЩ подкрепят, независимо дали в ООН или други международни организации и да споделяме целите, които вие споделяте, каза още Мертен.

Американският посланик допълни, че аплодира силните сигнали, които българското правителство изпраща във връзка с укрепването на връзките си с ЕС.

По думите му обученията, които двете държави провеждат заедно, засилват позициите на НАТО и ни позволяват да се справим с бъдещи заплахи. „Стратегическите ни отношения в сигурността са ключови, защото демокрацията е под заплаха и трябва да бъде защитавана всеки ден“, смята Мертен.

Той подчерта, че с помощта на редица държави, включително и България, Украйна успява да се противопостави на Русия.

„Има разлика между руските граждани и действията на руското правителство. Имаме уважение към руските граждани и техния принос към света – било то в областта на изкуството, иновациите, литературата. Но действията на техния президент бяха ненужни и доведоха до смърт и разруха. Не можем да приемем ненужната и неоправдана агресия“, посочи той.

Соломон Паси предложи на присъстващите депутати, предвид заявките им, че ще правят промени в Конституцията, да запишат в основния закон, че България е член на НАТО. Отношенията на България със САЩ не са като отношенията с Беларус и Северна Корея. България и САЩ са съюзници, отбеляза Паси.

Източник: dnes.dir.bg