Соломон Паси с амбиция НАТО да се разшири по целия свят

НАТО трябва да преформулира целите си – от запазване на мира в Европа, което правим успешно вече 70 години, към опазване на мира в целия свят.

Но мисля, че Алиансът все още не се е сдобил с лидерите си, които да го водят натам.

Това каза бившия министър на външните работи и президент на Атлантическия клуб в България Соломон Паси по повод 15-ата годишнина от присъединяването на България към НАТО, цитиран от „Фокус“.

„През последните дни дойде една окуражаваща новина, която Атлантическият клуб отдавна предвижда – президентът Тръмп покани първата латиноамериканска страна – Бразилия, в НАТО. Ако европейските лидери и самата Бразилия надмогнат стереотипите на мисленето и това стане, такова развитие има капацитета да трансформира и НАТО, и донякъде ЕС в глобални организации, от което добрите по света печелят“, заяви Паси.

Той посочи, че основното препятствие пред развитието на Запада е базираният на неграмотността популизъм. „А той се дефинира като даване на напразни надежди на избирателите, които не са обучени да ги преценяват и отсеят от истински възможното. И така те гласуват за своите персонални утопии, които се превръщат в национални трагедии. Вижте Брекзит! Но Атлантическият клуб е открил лек и срещу това – информираната, i-демокрацията на компютърно проверения избор“, каза още Паси.

Източник: Petel.bg