Соломон Паси: С Русия трябва да сме въоръжени до зъби

Смятам, че човечеството върви към своето щастие.

Това заяви в ефира на „Здравей, България“ Соломон Паси, председател на Атлантическия клуб в България.

„За да разберем какво става в Кремъл, е добре да се върнем назад на една телеграма от 1946 година на един американски дипломат Джордж Кенан в Москва. Той обяснява как Западът е коренно различен от Русия и въобще няма да я разбере. Докато на международния терен Западът играе на футбол, то Русия играе и на баскет и на хокей. Тоест, освен с крака, може да действа едновременно и с ръце. Ако разберем това нещо, то ние ще разберем защо има и такава поляризация между Запада и Русия, смята той.

„Вижте какъв беше лозунгът на Путин – „Силен президент за силна държава“ – той е летец, владее бойни изкуства, демонстрира, че ще може да лови, да е близък до народа, но и силен на политическата сцена. Той е един Чък Норис на политическата сцена и се справя изключително добре. Той избира 18 март за изборите, защото е годишнина от анексията на Крим. Той казва на руснаците:“Аз ви върнах Крим, ще ви върна и всичко останало““, каза Паси.

„Европа е силна на думи, Русия е силна на дела. Сега нека стигнем и до убийството на Скрипал. Нека се върнем назад и видим цялата история и традицията на руската революция. Нека го гледаме само в контекста на кампанията. Няма да говоря за убийствата на Юшченко и Литвиненко. Създателят на „Червената армия“ е убит. Неговият убиец, след 20 години затвор в Мексико, бе поканен в Русия и получава званието герой на Съветския съюз. Кой френски президент си е отровил противниците, испанския крал да го е правил? Включително и в България? Георги Димитров да е отровен в ЕС с живак. Дали политическите приятели на Георги Димитров поискаха извинение от Москва за убийството му. Докато не поискаме извинение за убийството му, руският патриарх ще се държи така, както се държа“, смята Паси.

„Не мога да кажа, че Путин е наредил да бъде убит Скрипал, но е факт, че той има интерес от това нещо. Ако сега питате Путин, той би казал „Искам моите противници да смятат, че аз съм го наредил“, но това не значи, че наистина го е сторил, а просто иска да пази страх. Защо никой не се сети да убие Хилари Клинтън, за да накисне Тръмп, защо на някой не му хрумне да убие Корнелия Нинова, за да накисне Бойко Борисов“, запита Паси.

Виктор Николаев явно бурно се беше засмял на тази тирада, защото Паси помоли камерите да го покажат, за да се види лицето му, но уви. Операторите не сториха това.

„Да нападаш Русия е лудост, да не се отбраняваш срещу Русия е още по-голяма лудост. С Русия трябва да говориш изключително вежливо, но въоръжен до зъби“, завърши той.

Източник: БЛИЦ