Сорос: Европейските ценности са в заплаха. Путин може да има пълна доминация в Европа

Джордж Сорос обяви, че демокрацията е навлязла в криза, като даде пример с бастиона САЩ, която се водила за най-демократичната държава в света, но избрала за свой президент „майстор на измамите“, който се е запътил да стане диктатор.

Това заяви милиардерът филантроп Джордж Сорос в коментар за мрежата Project Syndicate, цитиран от „Дневник“.

С призив: „Отвореното общество се нуждае от защита“ Джордж Сорос обвини Доналд Тръмп, че си е съставил кабинет от некомпетентни екстремисти и пенсионирани генерали.

Той каза, че благодарение на Конституцията на САЩ и нейните институции на Доналд Тръмп няма да му бъде позволено да стане диктатор, но по време на неговия мандат демокрациите по света ще бъдат застрашени.

Джордж Сорос предвижда, че при управлението на Тръмп малцинствата в САЩ ще страдат и няма да са в състояние да се защитават, и да разпространяват демократичните ценности.

Милиардерът филантроп е разтревожен, че Доналд Тръмп ще пожертва американските, демократическите ценности и ще смекчи тона към диктаторите в чужбина, визирайки Владимир Путин.

Джордж Сорос определи настоящия момент в историята, като много болезнен. Според него отворените общества по света са в криза, а затворените общества, като фашистки диктатури и мафиотски държави са във възход.

Той каза, че е загрижен за съдбата на ЕС, който според неговите думи е в голяма опасност от попадане под влиянието на президента на Русия Владимир Путин, който изповядва различна концепция от тази на отвореното общество и европейските ценности.

Джордж Сорос определи Владимир Путин, като печеливш, но не на случайния принцип, а че той работел усилено, за да се случват събитията, каквито ги иска. Той обвини руския президент, че е изманипулирал социалните мрежи и е посадил в тях дезинформация и фалшиви новини, с което е дестабилизирал демокрациите. Джордж Сорос даде за пример Доналд Тръмп, че е станал президент на САЩ по този начин.

Милиардерът подчерта, че 2017 година ще е решаваща за Европа, тъй като изборите в Холандия, Германия, Италия и най-вече Франция може да доведат до пълна доминация на Путин в Европа.