Сорос не е мъртъв, но шестима американски сенатори искат разследване срещу него

В интернет пространството се завъртя новината, че Джордж Сорос е получил инсулт и е починал. Тази новина се разпространи мълниеносно в социалните мрежи, въпреки че не беше потвърдена от нито една голяма медия.

Гръмки съобщения, като „Край! Свърши се! Тежък инсулт покоси чудовището Джордж Сорос тази сутрин“ заляха Фейсбук и много хора повярваха на тази лъжа.

Разбира се на 86-годишния Джордж Сорос нищо му няма и е в цветущо здраве. Единственият проблем, който му се задава е, че шестима американски сенатори искат от държавния секретар Рекс Тилерсън и Държавния департамент на САЩ да се започне разследване за начина, по който се използват средствата, предназначени за USAID и фондациите.

Самото писмо бе разпространено от сенатора Майк Ли от щата Юта. Ето и част от него:

„През изминалите няколко месеци проведох срещи с представители на политически партии от чужбина. От тях получих доста разочароващи новини и доклади за действията на САЩ в техните страни и по-специално информация за дипломатическите игри на USAID и тяхната подкрепа за крайни и понякога насилствени политически активисти. В същото време има доклади, че правителството на САЩ работи за маргинализирането на умерените и консервативните партии в тези държави. Подобно политическо фаворизиране от страна на нашите мисии по света е напълно неприемливо и застрашава нашите двустранни отношения“, пише сенатор Ли, цитиран от БГНЕС.

Така, че Джордж Сорос не е мъртъв, но черните облаци започнаха да се сгъстяват около него.