Сорос се изплаши от Орбан и реши да бяга от Унгария

Фондацията на Джордж Сорос „Отворено общество“ ще закрие своето представителство в Будапеща и ще премести в Берлин офиса за дейностите си в Източна Европа.

Това съобщи вчера австрийският вестник „Пресе“, цитиран от Ройтерс.

Унгарският новинарски сайт 444.hu писа, че да 31 август будапещенският офис на „Отворено общество“ ще бъде закрит и преместен първо във Виена, а после в Берлин. Засега няма официално потвърждение от клона в Будапеща или от централата в Ню Йорк на фондацията. От пресслужбата на унгарското правителство не отговориха на искането за коментар, посочи Ройтерс.

Агенцията припомни, че премиерът на Унгария Виктор Орбан, който назовава политическата си доктрина „нелиберална демокрация“, отдавна е във вражда с мрежата от неправителствени организации (НПО) на Сорос, които прокламират либералните ценности по света. Преди парламентарните избори, на които партията на Орбан „Фидес“ спечели абсолютно мнозинство след антиимигранска реторика, в парламента бе внесен законопроект. Той предвижда 25-процентен данък върху чуждестранните дарения за НПО, които подкрепят имиграцията, и възможност за закриване на фондация, ако властите преценят, че заплашва националната сигурност. И сега от „Фидес“ се заканват, че ще продължат борбата със сдруженията, които отстояват правата на мигрантите.

Източник: Дир.бг