Социалният работник от Софийския затвор: Щях да хвана Пелов, но той извика, че има граната

Социалният работник Красимир Кръстев, който подгони един от избягалите от Централния софийски затвор – Владимир Пелов,

разказа за ситуацията като от американски екшън, пише Нова телевизия.

Кръстев бил в кабинета си, когато Пелов и Радослав Колев набиват служител в стаята за получаване на пратки, заплашват надзирател, за да им отвори вратата и излизат от затвора през главния вход.

„Отваряйки вратата на офиса си, видях, че Пелов блъска и се опитва да стреля по колегата на поста при бариерата. Той се опита да препречи пътя на бегълците”, спомня си социалният работник. Той обясни, че първоначално дори не разбрал, че бегълците са двама. Видял и разпознал само Пелов. Подгонил го.

„Когато усети, че ще го настигна, се обърна срещу мен и извика, че има граната. След това се прицели и стреля срещу мен. Нямаше свистене на куршум и предположих, че пистолетът може да е газов. Впоследствие разбрах, че разследващите са намерили бойна гилза”, разказва още Кръстев.

Той обясни, че в случая с бягството „няма грешка на ръководен състав, но има системни проблеми”. Кръстев поясни още, че двамата рецидивисти не са били изолирани, защото имали добро поведение между стените на затвора. Именно затова служителите нямали право да ги изпратят в килии в коридора на най-опасните престъпници.

Социалният работник потвърди, че до служителите на затвора са стигали сигнали за готвено от Пелов бягство и били взети необходимите мерки. „Бягството се случи, защото имаш заплаха с оръжие. Иначе колегите щяха да реагират, щяха да се борят до последно, за да спрат Пелов и Колев”, категоричен е Кръстев.

Източник: Епицентър.бг