Спешните медици на ръба, не искат разхлабване на мерките

Спешните медици се обявиха против разхлабването на мерките от 1-и април с оглед новия ръст заболели и усложненята при голяма част от пациентите.

В свое обръщение към българския народ и управляващите те заявяват, че са на ръба на възможностите си и коро.

В социалните мрежи председателят на Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ д-р Десислава Каталиева посочва, че ден преди разхлабването на противоепидемичните мерки МЗ отчита за денонощие 5176 новозаразени/ръст с 679човека/, 155 починали, 9811 хоспитализирани.

„Всички тези показатели сочат отново ръст на заболели и усложнени пациенти, които ние трябва да диагностицираме, лекуваме, транспортираме и хоспитализираме. Колкото повече са заразените, толкова повече ще е броят на усложнените пациенти по време на и след КОВИД инфекцията. Това е непосилно за нашата армия от 300 мобилни екипа,160 филиала за спешна помощ и около 40 спешни отделения на територията на страната. Много от колегите ни се разболяха и се налага да осигуряваме графика с извънредни дежурства. Ние сме на ръба на възможностите си и заявяваме,че отказваме да носим отговорност за закъснялата и неадекватна на нуждите на пациентите ни спешна помощ“, пиша тя в обръщението от името на спешните медици.

Д-р Каталиева подчертава още, че те искат пациентите да получават своевременна и равнопоставена спешна медицинска помощ, но не разполагат с материален и човешки ресурс, който да отговори на ръста на заразените.

„Вината за закъсненията на мобилните ни екипи и лутането по болниците, закъснелите или нереализирани хоспитализации е на управляващите, които не осигуриха адекватни на ръста на епидемията противоепидемични мерки и своевременна масова ваксинация на населението“, пише още в обръщението.

Затова спешните медици призовават министъра на здравеопазването незабавно да отмени заповедта за разхлабване на противоепидемичните мерки от 1.04.2021.

„Считаме, че заповедта е гавра с труда на всички медици на първа линия и заплаха за спасяване живота на нашите пациенти!“, заявят в обръщението си спешните медици.

Източник: Dnes.bg