Специалисти: Бюджетът на България за следващата година е най-рисковият след Жан Виденов. Очаквайте вдигане на данъците

Екип от специалисти, членове на клуб „Просперитет“, излязоха с критично становище спрямо държавния бюджет за следващата година.

„Това е най-рисковият бюджет от 1997 г. насам. Нито едно правителство след това на Жан Виденов не си е позволявало такъв растеж на дефицита и дълга, пишат със загриженост в свое открито писмо до медиите и гражданите от клуба, цитирано от fakti.bg.

С този бюджет се слага край на широко прокламираната финансова стабилност. Мерките не са насочени към възстановяване растежа на икономиката и/или спасяване на малки и средни фирми от фалит, а са откровено предизборно харчене в огромни размери. Реформи няма, дори вече няма и претенция за такива.

Най-голяма загриженост будят:

1. Близо 4,9 милиардният бюджетен дефицит през следващата година. Допълнителните разходи не са насочени към подкрепа на малки фирми да преживеят кризата, а ще бъдат прахосани за популистко-
предизборни цели.

2. Общият бюджетен дефицит за 2020 г. и 2021 г. ще бъде около 10 млрд. лв., което застрашава финансовата стабилност. Това е антирекорд в новата история на България.

3. Фактът, че очакваните приходи в бюджета през 2021 г.,нарастват с 2 млрд. лв., не може да компенсира огромния дефицит.

4. Огромното нарастване на държавния дълг: от 22 млрд. през 2019 г., до 38 млрд. лв. през 2023 г. Това няма как да не се отрази негативно на кредитния рейтинг на България и има съществена опасност да доведе до поскъпване на кредитирането.

5. Предизборно увеличените със 7,8 млрд. лв. разходи

6. Огромните дефицити и дългове, които ще доведат до увеличаване на данъците

7. Предвидената втора актуализация на бюджета за 2020 г., която още повече ще увеличи дефицита.

8. Очакваните между първо и второ четене още популистки разходи.

9. Липсата на всякакви реформи – бюджетът е планиран все едно няма да се наложат нови рестрикции заради глобалната пандемия. Това го прави изключително рисков.

Безразборното популистко и предизборно харчене чрез бюджет 2021 ще има тежка икономическа цена. Антикризисните мерки няма да могат да я намалят. Ще има допълнителен спад на икономиката, и то във време, в което някои страни ще започнат своето възстановяване.

Настояваме правителството основно да преработи проектобюджета за 2021 г., преди да го внесе за гласуване в Народното събрание.

Клуб „Просперитет“:
Калин Манолов – журналист
Мартин Димитров – макроикономист
Христослав Ангелов – микроикономист
инж. Бойко Бочев – бизнесмен
Николай Кюркчиев – икономист
Петър Славов – адвокат
Йордан Стоянов – IT специалист