Списък с лъжите на Цветан Цветанов

БСП излезе с официално съобщение срещу изказванията на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов от интервюто му пред БНТ тази сутрин.

В него точка по точка се опровергават част от думите на Цветанов, съобщава КРОСС.

Ето какво гласи съобщението:

Цветанов: При приватизацията на ЧЕЗ през 2004 г. от Симеон Сакскобургготски, БСП не се е възпротивила.

Фактите: БСП не участва в това правителство и има своята публична позиция „против“ приватизацията през 2004, както и през 2011 г., при продажбата на 33% от Бойко Борисов.

Цветанов: С 33% държавата губи контрол

Фактите: В стратегията за приватизация, приета от правителството на Сакскобурготски, пише: „основна причина за запазване в средносрочен план на собствеността на държавата върху оставащите акции е да продължи да упражнява приемлива степен на защита на държавните интереси, чрез участие в органите на управление на ЕРД“.

Цветанов: Още не е приключила сделката и не се знае кога ще бъде осъществена.

Фактите: Чешкият премиерът Бабиш: „сделката е приключена“.

Цветанов: Никой не знае условията по договора и дали има забрана Гинка Върбакова да препродава.

Фактите: Гинка Върбакова пред две комисии в Народното събрание: „в договора съм подписала клауза в дългосрочен план да не се прехвърлят акциите на трето лице“.

Цветанов: „Министерството на енергетиката няма никакво отношение към сделката“

Фактите: Министърът на енергетиката подаде оставка заради сделката. Ако няма отношение, защо го прави?

Цветанов: Само хипотеза е дали БСП има интерес друг от кандидатите да спечели.

Фактите: БСП има само един интерес – държавата да участва в сделката и да я спечели. Как така хем има интерес частно лице да спечели, хем държи държавата да спечели.

Цветанов: Председателят на БСП напуснал, защото не иска да чуе чуждо мнение.

Фактите: Председателят напусна в знак на протест срещу издаването на обвинителни актове и присъди от Цветанов – негова практика, а в конкретния случай, че БСП лобира за някого и цели дестабилизация. На въпрос – за кого, Цветанов отказва да отговори.

Цветанов: Ценообразуването на тока не зависи от въпросната Гинка.

Фактите: Тогава защо преди три дни ЧЕЗ пускат до КЕВР искане за увеличение на цената и посочват с колко? Значи ЧЕЗ са изчислили разходите си, включили са ги в цената и искат тя да бъде увеличена.

Цветанов: БСП са манипулатори и разделят обществото.

Фактите: БСП стъпваме на фактите и се радваме, че по този въпрос, в социологическо проучване над 70% от българските граждани споделят нашето мнение. Това е висок процент на обединение на обществото срещу задкулисието, корупцията и паралелната държава и в защита на националния интерес.

Цветанов: Държавата нямала нищо общо с управлението на Здравната каса.

Фактите: Държавата има свой представител в Надзорния съвет на Касата, за да упражнява контрол как се харчат публичните средства. До скоро това беше Кирил Ананиев, като зам.-министър на финансите, а сега – министър на здравеопазването. Ако държавата няма отношение, какво прави там сега зам.-министър Начева?

Цветанов: Не бива да разделяме обществото и в казуса с ЧЕЗ да застъпваме партийния си интерес, а да защитим националния.

Съгласни сме, че държавният интерес стои над партийния, но очакваме ГЕРБ да преодолеят вътрешнопартийните си противоречия и битка на лобита и да решат държавата ще се включи ли в сделката или не. Премиерът казва да, но финансовият му министър – не. Част от депутатите му казват да, друга – не. Изяснете се помежду си. Колкото и да се опитвате да прехвърлите вина на БСП, че лобира за друг частен инвеститор, няма да успеете. Нашата позиция остава една и непроменена от 2004 до днес: единствено държавата трябва да контролира този стратегически за националния интерес и живота на българите сектор.

Цветанов: БСП е против евроинтеграцията на Западните Балкани.

Фактите: БСП записа в своите приоритети евроинтеграция на Западните Балкани и гласува заедно с ГЕРБ приоритетите на председателството в общо решение на парламента.

Цветанов: БСП не иска председателството ни да е успешно.

Фактите: Не БСП, а партньорите ви в Европа – Германия, Австрия, Холандия заявиха, че не желаят България в Шенген и Еврозоната, заради корупцията. Това е оценка за правителството на Бойко Борисов от Европа. Вие сами си отговорете- кой проваля председателството.