Сръбският външен министър: ЕС e минало и Сърбия няма място там. Бъдещето ни е с Русия

Без приятелство с Русия рискуваме Сърбия да изчезне физически от картата на света, обяви Александър Вулин

Крайна антиевропейска реторика в съседна Сърбия след критичния доклад от страна на Брюксел за напредъка им за присъединяване към ЕС.

„Европейският съюз като обединение е част от миналото. Със загубата на политическата си независимост страните от ЕС се превърнаха в територия, а не в държави“, обяви сръбският министър на вътрешните работи Александър Вулин, който се счита за един от най-доверите лица на президента Александър Вучич.

„Не знам какво по-естествено има от това да кажеш: няма, няма и няма, когато от теб искат да признаеш Косово, да се отречеш от Република Сръбска и да въведеш санкции срещу Русия. Според мен приятелството с Русия е от най-голямо значение. Без него рискуваме Сърбия да изчезне физически“, разсъждава министърът.

Той твърди, че е напълно убеден, че албанците ще се опитат със сила да превземат северната част на Косово.

„Европейският съюз е част от миналото. Сърбия няма място там. Приятелството ни с Русия е от най-голямо значение. Без него рискуваме Сърбия да изчезне физически от картата на света. Нито един, който е обичал Русия, не е мразил Сърбия. Но, за сметка на това, всеки, който мрази Русия, мрази Сърбия. Връзките с Русия, Китай и други свободни държави, които ни приемат без изнудване и рекет, са бъдещето на Сърбия“, смята още той.

„Президентът Вучич е държавник, който води сметка за интересите на Сърбия. Той няма нужда да се изповядва пред медиите и политиците и да разказва какво ще предприеме. Той трябва да се грижи за Сърбия и сърбите, независимо от това къде живеят те. Вярвам в неговите решения и знам, че той никога няма да загуби достойнството си. В него мога да вярвам, защото никога не е взел решение във вреда на Сърбия“, казва Вулин в интервюто за проправителствения „Вечерние Новости“.

Източник: Tribune.bg