Станишев: С Нинова БСП няма шансове да спечели избори. Аз съм единственият, който е спечелил избори и изкарал цял мандат за БСП

Президентът на ПЕС Сергей Станишев заяви в ефира на БТВ, че с Корнелия Нинова като лидер, партията няма шанс да спечели следващите парламентарни избори.

Той направи своя коментар на вчерашния пленум на БСП в сутрешния блок.

„То е ясно, че оставка на лидера на партията се обсъжда на Конгреса най-вече. Затова и след демонстративно подадената и също толкова демонстративно оттеглената оставка след загубата на евроизборите трябваше да се събира Конгреса, което се оказа безпредметно заради оттеглената оставка. Но въпросът е друг – в това как БСП се готви за парламентарните избори.

Защото основният въпрос, който зададоха хората с критично мислене е защо през последните три години, когато ГЕРБ очевидно се сриват, разклащат се и има ерозия на доверието към тях, БСП въпреки това не е припознавана за по-добрата алтернатива.

Аз много уважавам всяка една победа, защото знам колко трудни са. Защото съм наясно какво представляват механизмите на ГЕРБ за печелене на избори. Много българи също са наясно с това. Обаче изначално бяха поставени минималистични цели – да има с 30 процента повече общински съветници, увеличаване на кметовете. Реално като брой кметове, и тук цифрите са безусловни и са факт, е същият като през 2015 г. Да, има успехи на няколко места, които са впечатляващи и изстрадани, но общият брой съветници е увеличен само със 75 – от 930 на 1005.

Не е вярно, че има ръст. Ние можем да си дадем всякаква оценка чрез гласуване на пленума. Въпросът е дали тя е адекватна на оценката на обществото. Защото, реално погледнато, ако сравним сега и не 2015-а, която е най-ниският резултат на БСП на избори, а 2011-а, когато пък ГЕРБ бяха в много по-добра кондиция, те бяха на върха с личен рейтинг на Борисов 70 процента. Тогава имаме 600 000 гласа, а сега имаме 432 000 гласа, и въпросът е в тази кондиция смятаме ли, че механичното разминаване в това ГЕРБ да спадне постепенно до нивото на БСП и ние някакси да станем по механичен начин първа политическа сила, няма да сработи“, каза той

На вчерашния пленум първо е бил прочетен анализа на ръководството на партията за изборпите, а след това и алтернативен анализ, в който се посочват пропуските и грешките.

„Убеден съм, че тези хора стоят зад тези аргументи. Това беше опит да се предизвика истинска дискусия, сериозна, а не да замитаме нещата под килима. Защото така се случи през 2017 г., когато не спечелихме парламентарните избори, така се случи след европейските избори, когато стана една трагикомедия, едно представление без никаква съдържателна промяна в начина, по който си управлява БСП, или по който отправяме послания към обществото. Така се случи за съжаление и вчера. Защото, да, дискусия имаше, но подходът е следният – кучетата си лаят, а керванът си върви. Но въпросът е накъде върви?“, коментира президентът на Партията не европейските социалисти.

„Аз съм се подписал там. Това бееше по някакъв начин и реакция на неадекватното поведение на ръководството в изборната нощ и коментара за това какво се е случило. Да кажеш, че БСП се завръща в местната власт… та ние никога не сме напускали, БСП винаги е имало солидно присъствие. Второ, тези резултати да ги отчитаме като голяма победа, ами тогава 2011 г. това е великолепна победа“, заяви той.

Запитан дали иска оставката на Корнелия Нинова, Станишев отговори:

„След вчерашния пленум виждаме, че няма желание за диалог. Големият проблем е в това, че БСП наистина, под лозунга за промяна, който винаги е популярен, се извършва една подмяна и на съдържанието, и на политиките. И вчера това беше отречено за пореден път, много така под апломб. Само че не аз, а Корнелия Нинова е казала: „Аз съм за консервативна левица“.

Това е оксиморон, дървено желязо, няма такова нещо в природата. Или си консерватор, или си ляв. Левите винаги са за промяна, за прогрес. И също така беше обявявано, не от мен, че тя искала национална левица, а аз съм бил носител на глобалистката левица. Левицата изначално е интернационална. Още повече, че днес няма как да се оградиш в националните граници и да решаваш проблемите, защото и проблемите с околната среда, и проблемите с гигантския капитал, който не плаща данъци и източва държавния бюджет, и проблемите с миграцията, не могат да се решат в рамките на една държава само. Ние вече влизаме в цикъл 4 години. Той по естествен начин ще повдигне въпроса с оставката – кой ще бъде следващият лидер, кое ще бъде следващото ръководство на Националния съвет. Аз смятам, че с този председател БСП няма шансове да спечели парламентарните избори. Защото имаше силен старт 2016 г. с президентските избори и оттогава… поредица от пропуснати шансове“.

„Аз съм печелил избори и съм губил избори. Аз съм единственият председател, който е спечелил избори и изкарал цял мандат за БСП. И дори и вчера казах на някои, които се опитваха в една бурна дискусия, които се връщаха към миналото – докога ще се извинявате с миналото? Става дума за бъдещето, политиката винаги е разговор за бъдещето. Ние можем да приемем всякакви анализи на пленума, смятайки че проблем не съществува, но проблем съществува и това е анализа на гражданите. Аз оценявам всеки глас, който сме извоювали. Какво направи ръководството, за да повдигне активността на хората и да покаже различна национална политика и да подпомогне нашите кметове? Това беше локализирана кампания от пехливански борби“.

„Няма да посочвам кой да я наследи. Това си е един процес, който трябва да узрее, трябва да има хора, които да покажат желание. Няма незаменими хора. Трябва да има вътрешна дискусия, да се сложат на масата идеи и различни виждания. Мая Манолова показа един много силен резултат в София. За съжаление малко не стигна до голямата промяна, защото тогава резултатите от изборите щяха да са различни. Всъщост това показва, че моделът, по който БСП може да печели избори, е различен от този, който в момента се налага. Трябва разговор с много по-широки кръгове, а не опити, не особено успешни, да се играе на чужд терен. Да се имитира ГЕРБ в едни отношения, защото имаше една оценка наскоро от сериозен аналитик, че БСП губи тази своя естесвена интелигенстност, която хората очакват от нас. И започва да се държи, наподобявайки ГЕРБ, силовашки. И второ да се играе на терена на националистите и консерваторите. Което чужд терен. Той затваря пътя на БСП към центъра. Това е основният проблем на линията, която се следва от ръководството. За мен най-тревожното е това, което казаха някои социолози, че БСП се превръща в средна по големина партия. 130-годищна партия, която винаги се е борила за първите места, като че ли се примирява да бъде една от средните партии и всъщност пътят към управлението не е с мащабна промяна, която да покаже различна алтернатива от ГЕРБ, а да се дочака ГЕРБ да спаднат под нас, а ние да направим някаква коалиция сглобена и да се доберем до властта“, каза той.

Източник: Petel.bg