Става интересно в парламента: ГЕРБ, БСП и ДПС ще подкрепят мажоритарния вот

Съпредседателят на Реформаторския блок Найден Зеленогорски каза, че текат преговори между ГЕРБ, ПФ и РБ и има съгласие по някои парламентарни точки, така че да се постигне консенсус и да се състави нов кабинет. Той обаче подчерта, че Патриотичният фронт и Реформаторският блок са категорично против мажоритарния вот, който е в момента основен мотив на ГЕРБ за участието им в ново правителство.

Предполага се, че ще има съгласие да се състави нов кабинет от ГЕРБ, ПФ и РБ, но без да се налага Патриотите и Реформаторите да подкрепят мажоритарния вот при евентуалното му гласуване в парламента.

При тази ситуация ще наблюдаваме може би едно обединяване между ГЕРБ, БСП и евентуално ДПС, които биха спечелили от един мажоритарен вот. Поне предварителните прогнози показват това.

При останалите партии се знае със сигурност, че няма да подкрепят каквито и да са мажоритарни избори, понеже влизането им в бъдещия парламент ще е под голям въпрос. Това са ПФ+Атака (Обединените патриоти), РБ и АБВ.

Бившата партия на Николай Бареков, която сега се казва БДЦ обаче може да гласува за мажоритарен вот, понеже тя, при каквато и да е изборна система няма шансове да влезе отново в парламента. Това подсказва, че техните депутати могат лесно да бъдат подкупени, понеже хранилката им ще е само в рамките на този парламент.

Така по всяка вероятност ще се приеме мажоритарната изборна система в България, а Патриотите ще останат най-прецаканите. Единственият начин да се избегне нейното приемане е да не се състави нов кабинет и да се отиде на предсрочни парламентарни избори, нещото което Патриотите не искат.

Константин Петков