Столтенберг: Победа на Русия в Украйна е прецедент Китай да нахлуе в Тайван

Генералният секретар на НАТО предупреди, че една руска победа в Украйна ще създаде прецедент за Китай да нахлуе в Тайван на фона на твърденията на САЩ, че Пекин подкрепя войната на Путин.

Йенс Столтенберг заяви пред шведското издание „Expressen“, че Китай може да бъде насърчен да прибегне до завземането на Тайван със сила, ако инвазията на Путин успее, като заяви, че „това, което се случва в Европа днес, може да се случи в Азия утре“.

„Изходът от войната в Украйна влияе върху заключенията, които ще бъдат направени в Пекин. Това включва и Тайван. Ако Путин постигне това, което иска в Украйна, като наруши международното право и използва военна сила, това ще бъде послание към други авторитарни лидери – също и в Пекин – че могат да постигнат това, което искат, като използват военна сила“, каза той.

Авторитарният президент на Китай Си Дзинпин даде ясно да се разбере, че смята остров Тайван за част от Китай съгласно доктрината „Един Китай“. Демократично избраният президент на Тайван Цай Инг-Вен твърди, че островът е самоуправляваща се държава, чийто народ в огромното си мнозинство отхвърля обединението с континентален Китай. Досега Си настояваше, че иска да проведе „мирен процес на обединение“, но заяви, че Китай си запазва правото да използва сила, докато военноморските и военновъздушните сили на Пекин редовно провеждат заплашителни учения и изстрелвания на ракети в Тайванския проток.

Въпреки че обстоятелствата около евентуално китайско нахлуване в Тайван могат да бъдат сравнени с нахлуването на Русия в Украйна, двата конфликта в действителност биха били много различни, като се имат предвид тесните икономически и търговски връзки, които Тайпе и Пекин споделят с много западни държави, и дълбоките военни връзки на Америка с Тайван, информира БГНЕС.

Днес Столтенберг призна, че въпреки невероятните загуби на Русия на фронтовата линия в Украйна, постоянният им натиск означава, че украинският град Бахмут в Донецк вероятно ще бъде превзет в близко бъдеще.

Източник: Bulgaria ON AIR