Столтенберг притеснен: Сътрудничеството между Русия и Китай заплашва сигурността на НАТО

Тясното сътрудничество между Москва и Пекин може да има последици за сигурността на страните от НАТО.

Това заяви в интервю за вестник Le Monde в сряда генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„НАТО е регионален съюз, чиято дейност е съсредоточена в Северна Америка и Европа“, каза той и допълни: „Но алиансът трябва да се справя с глобални заплахи.“

„Фактът, че Москва и Пекин работят в тясно сътрудничество, се отразява на нашата сигурност“, каза той. „По-рано (през февруари ) руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин направиха съвместно изявление, в което разкритикуваха нашата политика на отворени врати“, заяви Столтенберг.

Посещението на руския президент Владимир Путин в Пекин и разговорите му с китайския президент Си Дзинпин на 4 февруари бяха посветени на по-нататъшното развитие и укрепване на двустранните отношения, както и на координацията на действията на международната сцена и разработването на съвместни подходи към актуалните проблеми и предизвикателства пред глобалната сигурност. В края на срещата, продължила повече от два часа и половина, двамата лидери приеха съвместно изявление, в което отбелязаха, че приятелството между Русия и Китай „няма граници“ и че в сътрудничеството им „няма забранени зони“. В документа се подчертава, че Москва и Пекин се противопоставят на по-нататъшното разширяване на НАТО и призовават алианса да се откаже от подходите си от епохата на Студената война.

Източник: tass.ru, Eпицентър.бг