Столтенберг заплаши Русия: Всяка атака срещу инфраструктура на НАТО ще предизвика обединен и решителен отговор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия да не атакува критичната инфраструктура на съюзниците, а президентът на Беларус Александър Лукашенко да спре да съучаства на Кремъл.

Това предадоха Ройтерс и БТА.

Според Столтенберг руският президент Владимир Путин се проваля във войната в Украйна: „Путин започна и той трябва да прекрати войната – с изтегляне на руските войски от Украйна“.

Генералният секретар добави, че руските въздушни удари по украински цели от началото на седмицата са израз на слабост и показват, че войната не върви според предвижданията на Москва. „Русия не успява да спре напредъка на украинските сили и няма алтернатива“, каза още той.

Столтенберг уточни, че съюзниците решават кои кибератаки или хибридни действия попадат в обхвата на чл. 5 от Вашингтонския отговор за взаимна защита, като всеки умишлен удар по съюзническа инфраструктура ще доведе до единен и решителен отговор.

След няколкото пробива по „Северен поток“ страните от НАТО са повишили мерките за сигурност по критичната инфраструктура. Генералният секретар на НАТО отбеляза, че въпросът ще бъде обсъден на предстоящата двудневна среща на министрите на отбраната.

„Внимателно наблюдаваме руските ядрени сили и засега не отчитаме промени“, каза още той и добави, че НАТО е в готовност бързо да превърне изпратените по източния фланг съюзнически батальони в бригади. По думите му съюзниците обмислят увеличаване на военното производство и на запасите от оръжие.

Източник: OFFNews