Страх от Каракачанов и тотална зависимост от властта цари в българските медии

СТРАХ ОТ КАРАКАЧАНОВ И ТОТАЛНА ЗАВИСИМОСТ ОТ ВЛАСТТА ЦАРИ В БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ:

ДО МОМЕНТА НИТО ЕДНО ИЗДАНИЕ И НИТО ЕДИН САЙТ /освен Би Нюз/ НЕ СМЕЯТ ДА ПУБЛИКУВАТ ИНТЕРВЮТО НА КАТЯ МАТЕВА ЗА EU OBSERVER – https://euobserver.com/justice/143706?fbclid=IwAR1lKggbkVz8edTNVp9Gmv77kzXkGX5HUo0hS1osyGiH-84OtVWvx6ye5Lo

Велизар Енчев Превод:

Електрически трафопост в българското село е част от национална измама за продажба на измамни сертификати, необходими за придобиване на българско гражданство, казва Катя Матева, бивш директор по гражданството в министерството на правосъдието, пише euobserver.com.

За EUobserver в Брюксел, Матева казва, че един местен кмет е регистрирал стълба като адрес за македонци, които са закупили сертификати с пари в брой в опитите си да се натурализират в България.

„Хиляди хора са регистрирани на адрес на електрически трафопост“, казва тя, като отбелязва, че селото е близо до Благоевград.

Матева е работила в правосъдното министерство до 2016 г., заявява, че е уволнена, защото е отказала да участва в измамата.

Тя твърди, че плащанията се извършват в брой, по светло „на тротоара пред институциите в сърцето на София“.

В интервю по-рано тази година с седмичното френско списание L’Obs, тя каза, че е отменила около 60 такива заявки за натурализация след предупреждение от Интерпол.

След това през октомври българската полиция прави първия си голям арест след залавянето на Петър Харалампиев и около 20 други заподозрени.

Харалампиев отговаря за Държавната агенция за българи в чужбина и е заподозрян, че е продал хиляди фалшиви сертификати, които показват, български семеен произход.

Такива документи се използват за предоставяне на достъп до българско гражданство.

Матева обаче твърди, че арестът му не е спрял измамите, като посочва, че измамните сертификати все още се използват за придобиване на гражданство.

„Тук съм, за да обжалвам тази ужасна практика да бъде прекратена, защото се боя и съм почти сигурна, че виновните няма да носят почти никаква отговорност“, казва Матева пред EUobserver.

По време на 11-годишната си работа Матева установява, че най-малко 5000 души всяка година, без български корени, успяват да си купят фалшив сертификат.

Плащанията варират от 500 до 7000 евро, в зависимост от богатството на конкретното лице, казва тя.

Подкупите не били обаче само за измамниците. Дори и хората с легитимни искания плащали, разказва още тя.

„Никой не е получил сертификат без да плаща, а това не са държавни данъци. Най-циничното е, че държавата претендира, че предоставянето на българско гражданство не струва нищо, защото нищо не влиза в държавната хазна и е безплатно, но всъщност трябва да плащате много под масата „, каза тя.

Тя отбеляза, че някои от българския политически елит се възползват от измамата, посочвайки с пръст към вицепремиера на страната Красимир Каракачанов.

Каракачанов оглавява националистическата партия на ВМРО, коалиционен партньор в правителството на премиера Бойко Борисов. Партията и министерството на правосъдието не отговориха на въпросите на нашия уебсайт.

Бляскав доклад
От своя страна Европейската комисия заявява, че не може да коментира съдебните процедури.

Тя отбеляза също така, че условията за получаване и отнемане на национално гражданство са регламентирани от националното законодателство на всяка държава-членка.

„Когато става въпрос за предполагаеми измами или престъпни дейности, свързани с придобиване на гражданство, компетентните национални органи са задължени да разследват внимателно такива случаи“, каза говорител на Комисията в имейл.

България, заедно с Румъния, бяха поставени под специални схеми на ЕС за борба с корупцията, когато се присъединиха към ЕС през 2007 г. – така нареченият Механизъм за сътрудничество и проверка (МКМ).

Тазгодишният доклад на Комисаря по труда, излязъл през ноември, го възхваляваше с ярки думи, въпреки откровенията на Матева.

„България продължи да постига стабилен напредък в изпълнението на окончателните препоръки, които изложихме“, каза тогава заместник-председателят на Комисията Франс Тимерманс.

Той постигна толкова голям напредък, че е „уверен“, добави той, че схемата за МСП може да бъде прекратена до ноември следващата година, когато завършва мандатът на комисията.

Междувременно новите граждани на България се присъединиха към хиляди други новосъздадени граждани на ЕС по силата на златни паспортни схеми в Кипър, Унгария и Малта.

Паспорти за злато
Но те също са привлякоха критика, както и контрол от страна на ЕС.

Кипър в миналото е продал паспорти на заможни сирийци и руснаци, които са обект на санкции на ЕС или САЩ по отношение на сирийската война и американските избори, както и на руснаците, които представляват висок риск за пране на пари в банковата система на ЕС.

Унгария, според разследване от OCCRP, клуб от журналисти в Централна Европа, насочи плащанията за схемата си чрез непрозрачни офшорни фирми, които вероятно са послужили да платят рушвети на корумпирани служители.

Високопоставени фигури в малтийското правителство, включително началник-щабовете на премиера, също са свързани с далавери от паспортната схема на страната, в обвинения, направени от Дафне Каруана Галисия, разследващ репортер, която бе убита миналата година от кола бомба.

Велизар Енчев, Фейсбук