Страната ни е богата на бедни хора

В наскоро публикуван анализ на „Евронюз“ се посочва, че за 10 години от членството си в ЕС българите са се замогнали значително и едва ли не благоденстват. Не се знае обаче телевизията на евробюрокрацията какво разбира под живеене „по-добре“ за българите, което тя твърди.

Реалностите обаче са съвсем други, като от КНСБ са изчислили, че за жизнения минимум на човек са му необходими 562 лв. на месец. Това е само за човек, а в страната ни голяма част от работещите българи с подобна сума издържат цяло семейство. Тука се вмъква и една ужасяваща статистика, където страната ни е пак на първо място. В България 40% от работещите са бедни или както го наричат „работещи бедни“, като 30% от тях получават заплати под 300 лв. Това значи, че тези хора не могат да достигнат дори и жизнения минимум от 562 лв. на месец, като техните възнаграждения са или минималното за страната или по-ниско.

Благоденствието при пенсионерите е още по-осезаемо, като 608 000 пенсионери живеят с минимална пенсия от 160 лв., а 1,2 милиона пенсионери живеят с под 300 лв. пенсия. За справка пенсионерите в България през 2016 година са 2.182 млн. души, което значи, че половината от тях живеят под линията на бедността. Такова нещо се наблюдава само в страните от третия свят, а ние все пак сме горди европейци и членове на ЕС.

По изчисление на КНСБ на 100 българи 37 се водят за бедни, което се третира, като на ръба на социалния срив. Такива показатели са характери за африканските страни или Бангладеш, но не и за европейските.

Спрямо всички тези данни излиза, че страната ни за 10 години членство в ЕС е забогатяла на бедни хора и ще продължава да забогатява.