Странната подкрепа на Джордж Сорос за Кристалина Георгиева за ООН

Европейската комисия да представи списък на европейските субсидии, които фондация „Отворено общество“ е получила от началото на мандата на Кристалина Георгиева, т.е. от ноември 2014 г., иска френският евродепутат Луи Алио. В публикация в официалния си сайт (louisaliot.eu) той пише, че милиардерът Джордж Сорос не е чужд на внезапното издигане на Кристалина Георгива за лидерския пост в ООН от българското правителство.

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева беше издигната официално от българското правителство в надпреварата за председателството на ООН. Станахме свидетели на необичаен сценарий, в който едно правителство реши да смени кандидата си по време на битката.

Изглеждаше така, сякаш голям брой европейски страни са изразили желание да подкрепят кандидатурата на г-жа Георгиева. Това, което е тревожно в тази афера обаче, е подкрепата, която й оказа Джордж Сорос и неговата фондация „Отворено общество“. В миналото впрочем г-н Сорос неколкократно е изразявал своята подкрепа и симпатия към комисаря Георгиева, която дори е била награждавана от неговата фондация.

Тъй като комисарят Георгиева отговаря за бюджета на Европейския съюд, би било интересно да се проучат евентуалните й връзки с фондацията на г-н Сорос „Отворено общество“.

– Може ли Комисията да предостави списък на европейските субсии, които „Отворено общество“ е получила от началото на мандата на г-жа Георгиева, т.е. от ноември 2014 г.?

Луи Алио е член на френския Национален фронт. От 2005 до 2010 г. е негов главен секретар, а от 2011 г. вицепрезидент. Той е депутат в Европейския парламент и председател на Движението за Европа на нациите и свободите. Луи Алио живее на съпружески начала с Марин Льо Пен, президент на Националния фронт.

Превод от френски: Галя Дачкова, ГЛАСОВЕ