Стратфор: Балканите са буре с барут, всеки момент може да се възпламенят

Черна прогноза за Балканите. Те ще се превърнат в нова арена на сблъсък между Русия и Запада в последните три месеца на тази година. Такава прогноза направиха от Американския институт за стратегически изследвания „Стратфор“.

Това съобщават от македонското издание „Маркукуле“, цитирано от Информационна Агенция Фокус.

Според Стратфор в Сърбия се е провел противоречив референдум, който е бил против волята на Конституционния съд на Босна и Херцеговина. Така се е стигнало до ескалация на напрежението между сърби и босненци.

От агенция Стратфор прогнозират, че референдумът ще наруши и без друго крехките отношения между етническите групи в Босна и Херцеговина, като това може да доведе до избухването на нов конфликт на Балканите.

От Стратфор обаче поясняват, че избухването на такъв конфликт на Балканите няма да е с голям интензитет, а с малък. Те обаче отчитат, че в него ще се намеси Русия, която има дълбоки исторически връзки с Република Сръбска. Намесата на Русия според агенцията ще и даде още една арена за посредничество в преговорите и с Европа и САЩ.

Стратфор прогнозират още, че Европейският съюз ще позволи на балканските страни да останат със затворени граници за бежанци. Институтът предвижда, че по този начин мигрантите ще се обезкуражат в опитите си да достигнат до Западна Европа.