Строим най-добрите пречиствателни станции, с най-добрите материали, които ги има в Европа, и тук ги има

Премиерът Бойко Борисов инспектира пречиствателна станция в Ямбол.

Заедно с него на проверка бяха и финансовият министър Кирил Ананиев и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Пречиствателна станция в Ямбол е за отпадъчни води, нейното изграждане предстои да бъде завършено през следващите няколко месеца. Съоръжението ще обслужва цялото население на областния град. Проектът на обща стойност от близо 29 млн. лв. се реализира основно с европейски средства и освен пречиствателната станция, включва изграждане на довеждащи комуникации и реконструкция на главен колектор IX. Пречиствателната станция се строи в рамките на първата фаза на мащабния интегриран проект за водния цикъл на града, който се реализира по Оперативна програма „Околна среда“ и е на обща стойност от близо 45 млн. лв.

Освен с европейски средства, условията на живот за гражданите в Ямбол се подобряват и с помощта на отпуснатите от правителството средства. В края на миналата година на Ямбол правителството отпусна общо 7, 3 млн. лв. за ремонт и реконструкция на улици и изграждане на тротоарни настилки, както и за основен ремонт на спортна зала „Диана“. В рамките на предходните две години общината е била подпомогната със над 660 000 лв. за ремонтно-възстановителни работи на преливник, водобоен кладенец и подпорна стена на разделително съоръжение на р. Тунджа. Отпуснати са и 50 000 лева за възстановяване на покрива на учебния корпус на Професионалната гимназия по подемна, строителна и транспортна техника „Никола Йонков Вапцаров”.

Кметът на Ямбол Валентин Ревански благодари за отпуснатите средства и заяви, че станцията е най-модерната в страната. „Най-важното е, че водата е пречистена и във всички норми“, категоричен бе Ревански.

„Кметът не е от ГЕРБ, но работи. Каквото са поискали – всичко сме направили. Местната и централната власт работят в пълен синхрон“, разкри Борисов.

„Убеден съм в качеството – всичко е построено по световен модел. Най-добрите пречиствателни станции, с най-добрите материали, които ги има в Европа, и тук ги има„, коментира станцията премиерът.

Министърът на финансите Кирил Ананиев заяви, че през четирите години от 2017 до 2021 г. до пенсионерите са достигнали 52 млрд. лв., като номиналното увеличение за периода е 3,366 млрд. лв. което е ръст от 37,23 %. За мандата до заетите в бюджетната сфера, включително учителите, полицаите и лекарите са достигнали над 33 млрд. лв., като номиналното увеличение за периода е 3,252 млрд. лв. или има ръст от 61,66 %.

Над 6,6 милиарда лева повече спрямо 2017 година е инвестирало правителството за доходи и пенсии в рамките на настоящия мандат, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов.

Източник: Novini.bg