Стряскащи данни: Над 2,3 млн. българи са изложени на риск от социално изключване и бедност

„Данните за бедността и неравенството в България са стряскащи.

Темата за доходите на хората трябва да ни интересува всеки ден.

Над 2,3 млн. българи са изложени на риск от социално изключване и бедност. Това е всеки трети българин.“ Това каза по БСТВ народният представител от ПГ на „БСП за България“ Надя Клисурска. Тя добави, че миналата седмица са излезли официални данни, че над 50 на сто от всички работещи българи получават под минималната работна заплата, а други 26 процента до 1000 лева. По думите й половината от парите си българите дават за данъци, осигуровки, акцизи и на практика държавата си ги взима обратно.

„На 53 процента от българите, които работят, им остават само по 250 лева на месец“, добави Клисурска. Тя припомни, че през юли се очаква да скочат отново цените на тока и парното, а през последната половин година са се вдигнали всички стоки от първа необходимост. 

„Радвам се, че преди дни от ДПС излязоха със сходно на наше предложение за намаляване на ставката на ДДС за хляба, а председателката на групата на ГЕРБ говори за ставката на ДДС за лекарствата, но финансовият министър и министър-председателят казаха, че няма да се пипат данъците“, каза Клисурска.

Тя напомни, че България все още е парламентарна република и не е правилно премиерът или министрите да се месят в работата на народните представители. По повод пакета от законодателни инициативи на левицата, Клисурска каза, че ще бъде променен Законът за данъка на доходите на физическите лица. Тя обясни, че по 50 лв. за всяко дете ще остават в родителите на месец, които ще бъдат приспадани от ДОД. Това на практика е данъчна преференция за работещите млади семейства.

С данъчни облекчения за младите семейства с деца, които са работили последните години и са  внасяли осигуровки, ще остане в повече доход от 600 лв. на година. „Това ще струва на бюджета около 300 млн. лева“, обясни Клисурска и добави, че социалният пакет на социалистите няма да се отрази сериозно на бюджета на държавата. „Отново внасяме искане за преизчисляване на всички пенсии и увеличаване на социалните помощи за енергийно бедните заради очакваното увеличение от 1 юли отново на ток, парно и топла вода“, заключи Клисурска.

Източник: Гласове