Студентът, влачен и бит от полицаите: Като глутница вълци бяха! Опитваха се да ме премажат!

„Хващат те повалят те на земята. И вече опитват да те премажат.

Арестуват те и ти се нахвърлят като глутница вълци”.

Така студентът Евгени Марчев описва пред NOVA нощта на протеста миналата година, когато той бива пребит и арестуван.

Кадрите бяха показани в петък във Временната комисия за полицейското насилие и предизвикаха вълна от възмущение на политици и граждани. Във видеото се вижда как полицаи влачат и пребиват младежи, сред които и едно момиче. Девойката, чиято блуза е разкъсана, е снимана от униформените. Вижда се и как полицайка удря беззащитни млади хора.

Срещаме се с него малко повече от година след протестите. Разпространите видео записи връщат и спомените му от вечерта на ареста – особено отношението на полицаите към задържаното момиче.

„Помня както самото влачене така и ударите, така и най-грозният момент, който е заснемането на момичето. Тя се съпротивляваше през цялото време и доколкото си спомням казваше да престанат. Подобно сексуално посегателство пред Министерския съвет вече повече от година не може да се установи? Това е просто срамно за цялата институция на МВР”, казва Евгени.

Днес той смята, че арестите и насилието тогава са били целенасочени – да всеят страх и да потушат протестите. А кадрите според него са били умишлено укривани.

„Трябвало е да ги скрият. Било е в тяхна полза да ги скрият. Тогава опитаха по всякакъв начин да потулят случилото се. И до някаква степен със сигурност успяха, понеже ние нямахме по никакъв начин как да докажем какво се е случило. Беше дума срещу дума”, разказва още Марчев.

„На първо място е унижението – размятат те, тъпчат те и те мачкат, защото си отишъл на протест. Лично аз не съм влизал в контакт с нито един полицай и не съм мятал нищо по тях”, добавя Евгени.

22-годишният Марчев е студент по право в Хага, който участва в протеста срещу правителството и главния прокурор на 10 юли м.г. След това родителите на момчето разказаха потресаваща история как синът им е бил малтретиран от униформените. Самият Марчев също разказа за бруталното насилие, което обаче и досега остава ненаказано.

Кадри от бруталното насилие, които НСО е укривало близо година, бяха показани в петък във временна комисия, разследваща ексцесиите, от нейния председател адв. Николай Хаджигенов.

В понеделник държавното обвинение ще провери дали излъченото в НС видео с брутални кадри на насилие от полицаи над протестиращи е било обект на анализ от прокуратурата. Ако не е било, прокуратурата ще се самосезира, за да го провери, съобщава „Сега“. Говорителят на главния прокурор обяснил пред сайта, че е в отпуск и ще коментира в понеделник.

Източник: Епицентър.бг