Стъкмистиката на властта: Все повече българи се връщат от чужбина в „просперираща“ България

Увеличава се броят на българите, които се връщат от чужбина. Това показва статистиката.

През миналата година са се върнали с над 3 хиляди души повече, отколкото през предходната 2017-та, съобщава БНТ.

Именно към тях беше насочен мащабен кариерен форум, организиран от сдружение „Тук-Там“ под патронажа на президента Румен Радев.

Уютът у дома – безспорно водещият мотив повече българи да се връщат. Фрилансърът Емил Стратев не иска да къса нишката, която го свързва с дома. На форума намира игра, напомняща му за приоритетите в живота. С прежда свързва подходящи думи, за да завърщи изречението „Избирам България, заради…“

Емил Стратев – фрилансър: Безгрижното детство, което мога да дам на моите деца. Също ми харесва това, че което вече съм научил мога да го предам на другите хора.

Клиентите на Емил са основно чужденци. Но той живее в България, защото смята, че става по-лесно да си осигуриш добър стандарт.

Емил Стратев – фрилансър: Връзката ни с интернет ни даде някакъв вид възможност да се свържем с целия свят и няма нужда да ходим навън, за да можем да сме свързани.

Все по-често търсенето и предлагането на работа се срещат тук – на родна земя. Причината – навлизат повече чуждестранни компании, които вдигат заплатите, което пък привлича все повече млади българи с опит в чужбина.

Султанка Петрова – зам.-министър на труда и социалната политика: Средната работна заплата е повишена с 9,4%, а минималната работна заплата – с 10,9%Ръстът е достигнат за 2 години.

Така през миналата година над 16 хиляди българи са намерили пътя обратно към дома. За сравнение през 2017-та са били около 13 хиляди, а преди 8 години броят им е едва 4 964.

Източник: БНТ