Събрахте 3 млрд. повече, но социалните разходи, които предлагахме, не са по душата на Борисов

Събрахте почти 3 млрд. лв. повече, но социалните разходи, които предлагахме, не бяха по душата на Борисов, защото пенсионерите не плащат комисионни.

Това каза в декларация от името на група зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев по време на петъчния парламентарен контрол, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Кутев посочи, че парите не се харчат в интерес на българите, а на двама или трима човека. Той обърна внимание, че именно комисионните са мотивация за действие от страна на управляващите.

„Разходването на публичните средства е ключова част от политическия живот в страната“, каза той и уточни, че законът изисква всички публични разходи да се правят на конкурсен принцип.

„Това ни задължава да осигурим прозрачност и ефективност в изразходването на средствата. Именно затова Законът за бюджета като най-важният за годината се приема от Народното събрание, което гарантира прозрачност и справедливо изразходване на парите на българина. Духът на закона, а и демократичните принципи изисква да се гарантира, че всеки лев, събран от българските граждани трябва да бъде изразходван с максималните прозрачност и ефективност, всеки лев“, каза още Кутев.

Той отбеляза, че годината ще завърши с 2,8 млрд. излишък, което е повече от 10% над заложените приходи.

„Огромни пари, изкарани с тежък труд от българите, платени от държавата със скърцане на зъби в условията на масов недоимък“, каза още Кутев. По думите му управляващите казват, че са свършили много добра работа и затова са събрали толкова много пари.

„Това, както всички знаем, си е лъжа. При обсъждането на бюджет 2018 г. преди една година БСП многократно прогнозира, че през 2018 г. държавата ще събере поне 2,1 млрд. лв. повече, отколкото са предвидени в бюджета. Тогава ви казахме, че умишлено подценявате приходната част на бюджета с една доста непочтена цел – да дадете възможност на Борисов да преразпредели еднолично 2 или 3 млрд. лв. от паричките на българските граждани, заобикаляйки законите на страната“, каза още Кутев.

Той коментира, че държавните болници са можели да не бъдат търговски дружества и дълговете им да бъдат платени.

„Можеше да започне строителството на нова детска педиатрична болница за 50 млн. лв., вместо да закриваме и застрояваме съществуващата болница – проблемът на днешния ден, на седмицата“, каза още той. По думите му можело е да бъдат платени дълговете на НЗОК към чуждестранните каси. „Всичко това бяха нашите предложения и всички заедно струваха 2, 1 млрд. лв.“, обясни Кутев.

„Управляващи, няма да получите и стотинка от тези пари, аз да ви кажа. Вие сте само гуменият печат, който подпечатва цялото това безобразие в рамките на цялата минала година“, каза още Кутев. Той посочи, че за да са съвсем сигурни, че няма да се дадат възможност за получаването на комисионни от стотици милиони, още преди два месеца от БСП са внесли законопроект за изменение и допълнение на Закона за публичните финанси.

Източник: Епицентър.бг