Съд в Москва призна смяната на властта в Украйна за държавен преврат

Дорогомиловският съд в Москва във вторник (27 декември) прие иска на бившия депутат от Върховната рада Владимир Олейник и призна събитията в Украйна през 2014 г. за държавен преврат, съобщи РИА „Новости“.

Заседанието на съда протече при засилени мерки за сигурност – полицията и приставите охраняваха не само входа на сградата, но и етажа, където се водеше процесът. В залата не бяха допуснати журналисти.

Заседанието започна с изказване на ищеца, който припомни показанията на бившия президент на Украйна Виктор Янукович, бившия премиер Николай Азаров и бившите шефове на МВР, СБУ и други ведомства. Според свидетелите събитията от зимата на 2014 г. в Украйна всъщност са били преврат.

„В посолството на САЩ действаше щаб на майдана“, заяви Олейник. Той изброи няколко признака, че това всъщност е било преврат: окупирането на административни сгради, незаконното внасяне на промени в законодателството, отстраняването от власт на предишните лидери и др.

Според бивши държавни служители ЕС е заплашвал да смени властта в Украйна, ако страната откаже да подпише споразумение за асоцииране с блока. Бившият шеф на Службата за сигурност (СБУ) Александър Якеменко пък каза, че всички събития на майдана на Независимостта са се ръководели от официални лица от САЩ.

Свидетели разказаха, че на майдана е имало инструктори от Грузия, балтийските страни и Полша.

„Снайперите на майдана бяха организирани от отделни представители от Грузия, имаше и снайперисти от Балтийския регион, залавяли сме такива с оръжие“, каза бившият началник на администрацията на украинския президент Андрей Клюев.

На 1 ноември 2013 г. украинското правителство обяви преустановяването на подписаното споразумение за асоцииране на Украйна към Европейския съюз, след което опозицията блокира парламента, а на площад “Независимост“ започнаха продължителни протести. Те получиха името “евромайдан“. При създалите се агресивни настроения в обществото се сформираха националистически „отряди за самоотбрана“, които влязоха в открити боеве със силите на реда.

На 20 февруари 2014 г. неизвестен снайперист откри стрелба по улица “Институтска“, в резултат на което по официални данни са загинали 53 души, в това число протестиращи бойци на спецподразделението “Беркут“. Общият брой на жертвите в Киев в периода 18-20 февруари е повече от 100 човека, а ранените са стотици.

Източник: Руски дневник