Съдия на олигархията пусна Йоан Матев, наръгал в сърцето Георги в Борисовата градина

Съдия на олигархията пусна убиеца Йоан Матев, наръгал в сърцето Георги в Борисовата градина, само срещу подписка.

Зам.-председателят на Софийския градски съд Мина Мумджиева, която е известна като дясната ръка на подалия оставка шеф на съда Калоян Топалов, реши, че е изтекъл законовият срок за задържането на Матев и го пусна по живо по здраво у дома, пише „Телеграф“.

В същото време колежката на Мумджиева пък остави в ареста внукът на директорката на Йоан – Севелин в ареста. 24-годишният мъж наръга баща си Жоро Николов, който е син на директорката на Йоан Матев, 21 пъти и направи пълни самопризнания.

Съдия Мумджиева аргументира решението си да пусне Йоан, тъй като за неговото престъпление, наказанието било максимум 12 г. затвор. Защото го извършил още непълнолетен. А по закон при това положение се лежи в арест максимум 8 месеца, а Йоан ги излежал. Съдийката на олигархията обясни още, че било безпредметно да се произнася дали на свобода има опасност Матев да се укрие и да извърши престъпление.

“Прокуратурата е имала 8 месеца да приключи делото. Трябвало е да работи приоритетно, защото има задържан”, добави съдийката.

От Софийска градска прокуратура облаче са категорични, че причината за забавянето не е при тях. Наблюдаващите прокурори били готови да предявяват материалите по делото на засегнатите страни още през лятото. От началото на септември обаче папките се движели между различни съдебни инстанции, защото защитата на Матев пускала всевъзможни молби и искания за отводи.

Прокуратурата смята, че максималният законов срок, който Матев може да изкара в ареста, е 1,5 г. Аргументът им е, че редукцията за непълнолетни се прилага само по отношение на присъдата, но не и на мярката за неотклонение.

Значително наедрелият Йоан Матев не можа да скрие доволната си усмивка още в съдебната си усмивка още в съдебната зала. Прокурор Зорница Таскова обясни, че разследването за убийството на Георги приключило още преди няколко месеца, но майката на Матев и защитниците му възпрепятствали процеса не взимала призовките и всичко се забавяло.

Ето защо прокуратурата ще протестира решението на СГС. Но, ако Софийският апелативен съд потвърди подписката, прокуратурата веднага ще наложи забрана на Йоан Матев да напуска страната.

Източник: БЛИЦ