Съдружие ГЕРБ + ДПС в автобуса убиец

Въпреки кървавото меле на пътя, депутатът от ГЕРБ, собственик на автобуса със 17 пострадали пътници Ивайло Константинов, който е и член на транспортната комисия в парламента от квотата на своята партия, нагло заяви пред Капитал:

„Не виждам конфликт на интереси“.

Той е собственик на 24.5% от транспортната фирма Юнион-Ивкони, чийто автобус се обърна на автомагистрала Тракия в района на Стралджа. Дружеството е в партньорство с видния депутат от ДПС Рамадан Аталай.

Припомняме, че 19 минути писа – при инцидента пострадаха 17 пътници.
Районният прокурор на Ямбол Мина Грънчарова казва пред Капитал, че ДАИ са констатирали, че автобусът е бил със стара тахографска шайба на името на друго лице и не може да се установи маршрутът и дали са били спазвани изискванията за почивка, а това е сериозно нарушение на правилата за превоз.

„Ивайло Константинов, който е първи мандат народен представител от ГЕРБ, е бил управител на Юнион Ивкони до пролетта на тази година. След това излиза от управлението, но остава съсобственик”, пише изданието. Пред него той коментира: „Аз имам миноритарен дял. Това, че съм собственик, не попречи преди месец да има комплексна проверка на фирмата. Не виждам конфликт на интереси, законът позволява. Кой да е в комисията по транспорт, ако не хора, които разбират от транспорт?“

Пред bTV актуалният управител на дружеството Георги Атанасов разви версията, че кола е засякла автобуса и това е причинило катастрофата. Той обясни, че служителят е от година и половина във фирмата, а автобусът е на 12 години, като е минал технически преглед преди 10 дни.

Според пътниците обаче автобусът внезапно тръгнал към канавката без видима причина, а други казват, че по време на пътуването отпред се е чувало тракане. Жена твърди, че същият шофьор по-рано през деня е карал в обратната посока – нещо, което при единствен водач не е допустимо. Според разписанието на сайта на фирмата рейсът тръгва в 6:10 от морето и стига в 13:10 в София, а обратният рейс е в 17 ч. Катастрофата е станала малко след 22 ч.

Контролът на автобусните превози се осъществява от Изпълнителна агенция Автомобилна администрация (бившето ДАИ), която е под шапката на министъра на транспорта Ивайло Московски, който по закон би трябвало да се контролира точно от комисията, на която Константинов е член.

Припомняме, че от години името на тази фирма се свързва с депутата от ДПС Рамадан Аталай, чийто син Ревин е собственик на нейното дружество Ивкони ООД.

Източник: 19min.bg