Съдът доказа, че администрацията нарушава закона, забранявайки блокадата на границата

Ямболският административен съд постанови като основателна жалбата на патриотични организации против заповедта на кмета на Елхово, с която бе забранена акцията на граничен пункт „Лесово“ на 24 март, първият ден от втората блокада на българо-турската граница, съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

Веднага след връчването на заповедта адвокат Иво Пазарджиев, представляващ Красимир Каракачанов – съпредседател на Обединените патриоти, оспори решението на кмета, обръщайки се към българския съд.

С този акт магистратите доказаха, че администрацията нарушава законодателството, възпрепятствайки регламентирания митинг-протест на патриотичната формация.

За да издаде такава заповед, кметът на Община Елхово трябва да разполага с несъмнени данни, че с действията си участниците в  митинга биха застрашили обществения ред  на ГКПП „Лесово“ или биха нарушили правата и свободите на други граждани, пише още съда.

Патриотите благодарят на българския съд, който доказа, че е безпристрастен в тълкуването на закона, и гарантира правото на българите да отстояват гражданската си позиция срещи изборния туризъм, организиран и подпомаган от турската държава.

Припомняме, че инициаторите на блокадата изпълниха изискването на Закона за събранията, митингите и манифестациите и има уведомление, подадено по надлежния ред на 23 март 2017 г., като се посочва, че акцията ще продължи от 11.00 ч. на 24 март до 11.00 ч. на 26 март.