Съдът отмени заповед на Бъчварова като министър, МВР дължи пари на служители

МВР ще трябва да изплаща допълнителни пари на всички служители, които са били на разположение в последните две години.

Това става, след като Върховният административен съд окончателно отмени заповед на бившия вътрешен министър Румяна Бъчварова, издадена през 2015 година, с която намалява от 35 на 10 стотинки заплащането на служителите за всеки час, прекаран на разположение.

Според съда обаче заповедта не е обнародвана в Държавен вестник в законовия срок и е обявена за нищожна. Това означава, че държавата дължи по допълнителни 25 стотинки на час на всеки служител на МВР, който е бил на разположение в последните 2 години.

Времето на разположение е време, в което служителите не са на работа, но стоят на повикване и при необходимост се отзовават. Според Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите в МВР е трудно да се изчисли общата сума, която ведомството ще трябва да изплати, но при отделни служители тя може дори да надхвърли 1000 лева. „Различно е различните структури, различно е за различните служби, различно е даже за различни периоди от време на едно и също място. Зависи кога е възникнала необходимост от поддържане на такъв вид резерв от служители. Но мога да ви кажа, че максимумът като дължими средства би могъл да бъде и 4-цифрена сума. Спокойно може да се качи и над 1000 лева“, каза той.

По думите на Попов вариантите оттук нататък са три: „Единият е министерството, след като информираме министъра – изчакваме да бъде публикувано решението в Държавен вестник, за да влезе в сила, – той трябва да разпореди на ръководителите на структури да направят ново отчитане на това време и да изплатят разликата от 25 стотинки на час. Другият вариант е служителите – всеки поотделно, да изпратят писмо до ръководителя си, с което да го помолят да свърши тази работа и ако това не се случи, третият вариант е индивидуални искове. Защо най-добре е да се отиде на първия, а ако не, на втория вариант? Защото примерно, ако някой за тези над две години от юни 2015 -а насам има да кажем 100 часа на разположение, за което министерството му дължи 25 лева, ако той отиде да си ги търси по съдебен ред, министерството ще плати още 400-500 лева съдебни разходи“.

В неделя предстои и поредният протест на служителите на МВР. Исканията им си остават за увеличение на заплатите с 15% със задна дата от 1 февруари тази година, спешни промени в Закона за МВР, както и изцяло нов закон от догодина.

Източник: Фрог нюз