Сърбия: С Русия вече сме стратегически партньори

Приятелските отношения между Сърбия и Русия достигнаха равнище на стратегическо партньорство, каза сръбското министерство на външните работи.

Изявлението бе публикувано след среща вчера в Белград между сръбския външен министър и и. д. премиер Ивица Дачич и председателя на долната камара на руския парламент, Държавната дума, Вячеслав Володин, предадоха ТАСС и БТА.

„В сърдечен и откровен разговор събеседниците дадоха оценка, че приятелските отношения между Сърбия и Русия са достигнали равнище на стратегическо партньорство, и изразиха готовност за по-нататъшно засилване на всички видове сътрудничество. На основата на отличните политически отношения е реално да се очаква, че икономическите и културните отношения, така както и общите проекти в различни сфери, ще станат още по-интензивни“, се казва в изявлението на сръбското външно министерство.

Вчера Володин имаше срещи със сръбския президент Александър Вучич и с Мая Гойкович, председателя на Народната Скупщина, еднокамарния парламент. Той също така участва във второто заседание на комисията по сътрудничество между Държавната дума и Народната скупщина.

Москва и Белград развиват отношенията си, ръководейки се от волята на своите народи, заяви вчера Володин на срещата с Александър Вучич.

Володин подчерта, че в някои европейски страни са забравили, че „дедите ни заедно са освобождавали континента от фашизма“. В тези страни рушат надгробни плочи и паметници, като с тях рушат и паметта за миналото, докато в Сърбия тази памет се съхранява грижливо, отбеляза руският парламентарист.

Вучич от своя страна каза, че двете страни и двата народа трябва да запазят и в бъдеще и да повдигнат на най-високо равнище своите приятелски отношения.
Сръбският президент благодари на руското държавно ръководство за подкрепата за териториалната цялост на Сърбия и непризнаването на косовската независимост. „Това е много важно за нас“, каза президентът.

Вучич каза, че Сърбия и Русия трябва да задълбочат сътрудничеството си в промишлеността и селското стопанство, технологиите и търговията.

Това е първото посещение на Вячеслав Володин в Европа в качеството му на председател на долната камара на руския парламент, отбелязва ТАСС.

Източник: Дир.бг