Съветник на Путин: Русия може да бъде изключена от световния интернет

Русия трябва да е готова за ситуация, в която тя може да бъде изключена от световния интернет. Това заяви в интервю за RT в четвъртък (29 декември) съветникът на Владимир Путин по въпросите, свързани с глобалната мрежа Герман Клименко. Според него подобен сценарий е предвиден в законопроект за регулиране на руския сегмент на интернет, разработен от Министерството на комуникациите с цел защита на критично веажна за страната инфраструктура.

Клименко предполага, че заради високата вероятност от „тектонични движения в посока влошаване“ в отношенията със Запада руското интернет пространство трябва да бъде регулирано така, че да бъде защитено.

Президентският съветник отбелязва, че законът не засяга дейността на обикновените потребители на интернет.

В началото на декември руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) съобщи, че чужди спецслужби готвят кибератаки с цел дестабилизиране на финансовата система на Русия, припомня РИА „Новости“. „Росетелеком“ потвърди тази информация и допълни, че са отразени кибератаки срещу пет големи банки и финансови организации.

По указ на президента на САЩ Барак Обама жителите на Крим бяха лишени от достъп до услугите на Google и Microsoft. Западните страни заплашиха и да изключат руската банкова система от международната система SWIFT./Руски дневник