Съвсем изтрещяха: Искат да криминализират отглеждането на домашни кокошки

Oтглеждането на животни в нерегистриран обект да се криминализира, поискаха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Предложението всяка кокошка в частен двор да се счита за престъпление, представи директорът на агенцията Дамян Илиев на брифинг, цитиран от Фокус.

Илиев се аргументира с мотива, че , че мерките, които се взимат в България за ограничаване на заболяванията по животните са лоши.

Той обясни, че новите правила са такива, че да дават доверие в страните, с които България търгува, защото иначе изобщо няма да има търговия. Шефът на БАБХ припомни, че само заради птичи грип от началото на 2018г. са умъртвени общо 9900 домашни и диви птици. По думите му в момента в България има 22 огнища на птичи грип, които са в 5 ферми за кокошки, в 4 ферми тип „заден двор“, една птица в дивечово стопанство и 12 ферми за патици.

Предложението на БАБХ ще провокира поредица от абсурди. Изразът „за кокошка няма прошка” може да се превърне в буквална юридическа норма. Извън закона ще се окаже, всеки който има някакви животни в дворното си стопанство. Домашните животни са основен поминък за мнозина у нас живеещи под прага на бедност. Това важи най-вече за хората от третата възраст в селските райони.

Източник: 19min.bg