Съюзници-разбойници! Пазете се!

Задочният диалог между Борисов и Кунева навлезе в стилистиката „Моля, другарко! Пък Меглена ме щипе и ме плюе!“. Така проплаква Бойко от ден-два насам, посипва си главата с пепел и се вайка, че е „дал“ образованието на червено-жълто-синята политичка. Дал го, представете си! Слязъл в мазето си в Банкя, разровил между бурканите и бидона с киселото зеле, извадил е образованието и го дал на Кунева. Кой даде на Кунева-Пръмова вицепремиерския пост е факт, който тарикатски се премълчава.

Не казва Бойко как и защо даде не само образованието и науката, но и здравеопазването, отбраната, външните работи и за малко време и правосъдието. Сега най-виновни за провалите на ГЕРБ са именно министрите на тия ведомства. Те докараха Борисов до втората му позьорска и театрална оставка, хвърлена в най-неподходящия момент и по най-неподходящия повод – загубата на президентските избори. Не вярвам Бойко да е научил тая хватка от Тато, докато му е масажирал ушите. Щото Тато даваше горещите министерства на присъдружните му казионни земеделци. И не е толкова важно кой е дал тоя акъл на Бойко.

По-важното е, че ситуацията така се извъртя, че и слепите провидяха притворния и коварен характер на бившия премиер и подлите му навици да хвърля вината за собствената си некадърност върху доскорошните си партньори, които беше принуден да приеме под шлифера си, за да състави безобразното си второ правителство.

Хубавото и поучителното в тоя позорен сюжет е, че той съдържа в себе си пряко предупреждение към бъдещите коалиционни и други съдружници на Борисов, ако изобщо някога има такива. Предупреждение, което директно носи в себе си заплахата за предвими и планирани предателства – задължителни елементи в политическото поведение на Борисов. Подлостта и предателството са главните оръжия в стратегията и тактиката на главатаря на ГЕРБ.

Бойко неведнъж е демонстрирал предателството си и към други високопоставени чиновници, служители и кметове дори. Да не говорим за някои бивши депутати от времето на първия му кабинет.

Бойко би трябвало да е разбрал, че електоралният му контингент с всеки измина ден намалява бройката си и редовете на привържениците му стават все по-рехави и невзрачни. Четох някъде, че и църковните началници се отричат от него.

Пловдивският архимандрит Николай отправил директни обвинения срещу шайката ГЕРБ, че са ограбили фондовете за ремонт на църковните храмове.

Бойко би трябвало да обърне сериозно внимание на динамиката в процеса на разочарованията и недоволствата от безобразното му поведение.

Не знам дали Макиавели е казал нещо по въпроса, но е важно да спазваш правилата на играта, ако разчиташ на бъдещите си съюзници. Може би Антон Тодоров, новата прокъсана и парцалива хоругва на ГЕРБ ще допълни плахите ми разсъждения за политическото анихилиране на ГЕРБ посредством паническите и безумни действия на техния главатар.

Любо КОЛЬОВСКИ, Фейсбук