Световната банка: МВР прелива от чиновници, има лоша организация

Доверието в МВР е критично ниско, ведомството прелива от чиновници, има лоша организация, нуждае от спешни реформи, а полицаите са сред най-добре платените в Европа.

Изводите са от доклад на Световната банкаq който предлага голямо съкращаване на служители от общата администрация на МВР.

Кога и как точно ще се реформира МВР не е напълно ясно. Ръководството още мисли, защото чакали други два доклада на институции и експерти.

Чак тогава ще се вземе решение на какво ниво е МВР и от какви промени има нужда. Един проблем обаче никой не знае как да реши – връщането на доверието на хората в МВР

Според експертите трябва да бъдат махнати около 1500 служители като счетоводители, домакини и т.н.

МВР е най-големият работодател в страната – с 45 374 служители. Броят на работещите в общата и специализирана администрация е 8778 души, което е повече от общия брой чиновници във всички министерства. Това е близо една пета от общия брой на служителите в МВР.

Анализът предлага близо 20-процентово рязане на щата на „чантаджиите“.

Междувременно от ГЕРБ потвърдиха, че столът на вътрешният министър Валентин Радев вече е изстинал и се подготвя негов наследник. Премиерът Борисов не е доволен от работата на Радев, който направи МВР за смях. Първото име, което се споменава за наследник на Радев, е на зам.-министър Красимир Ципов. Заедно с него на масата за обсъждане е и името на зам.-шефа на ГДНП Тодор Гребенаров. Споменава се и депутатът от ГЕРБ Маноил Манев, но се смята, че това е твърде слаба кандидатура.

Финансовият министър Владислав Горанов твърдеше, че няма да отпуска допълнително пари, ако администрацията не бъде отделена от униформения състав и не бъдат отнети даваните й с години екстри. Факт е, че през последните години има големи съкращения в МВР, в което преди 10 г. беше почти от 60 000 човека.

Смята се обаче, че голямото рязане е било основно от униформен състав и оперативни работници. Затова и от година-две се чуват все повече гласове за увеличаване на състава на МВР, но само за хора, които да работят на улицата.

Управляващата коалиция на няколко пъти през последните месеци дори обещаваше повече полицаи по селата и сред хората и се хвалеше, че е назначила близо 1000 нови полицаи. Обратно на общоприетото схващане, заплатите на полицейските служители в България не изглеждат ниски, посочва Световната банка.

След като се вземат предвид разликите в дохода на глава от населението, заплатите на полицаите са на същото равнище като в Швеция и Словения и по-високи от тези в Дания, Естония, Литва и Латвия, е посочено в доклада.

Персоналът на МВР бил сред най-добре платените със среден месечен разход на човек в размер от около 1776 лв. за 2016 г., пише в доклада на Световната банка. Изрично е посочено обаче, че основната причина за този извод са високите осигурителни вноски, които са 51% от разхода.

Освен това МВР плаща частта, дължима от служителите, за разлика от вътрешните ведомства в другите държави в ЕС. За да се осигурят повече средства, било нужно по-късно пенсиониране и намаляване на осигурителните вноски, като част от тях да се поемат от полицаите и пожарникарите.

Източник: Епицентър.бг