Световната здравна организация обяви коронавируса за пандемия

Световната здравна организация обяви епидемията от коронавирус за пандемия. Това съобщи в сряда на брифинг в Женева генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус

Това предава бТВ, цитирана от Епицентър.БГ

„В следващите дни и седмици очакваме броят на случаите, смъртните случаи и броят на засегнатите страни да се увеличи… Стигнахме до извода, че COVID-19 може да бъде описан като пандемия“, каза той.

Само преди седмица организацията съобщи, че епидемията от коронавируса, която се разпространи от Китай, може да бъде овладяна и контролирана, като добави, че това може да стане само при съгласувани действия на националните правителства.

„Призоваваме всяка държава да действа бързо, с размах и решителност“, каза тогава генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус на брифинг в централата на световната организация.

Тедрос изрази загриженост, че има държави, които не приемат нещата достатъчно сериозно или пък са решили, че няма какво да се направи. Сега не е време да се отказваме, не е време за извинения, а за впрягане на всички сили, заяви той.

В последните две седмици борят на случаите на заразени с коронавируса нарасна 13 пъти извън Китай, а на засегнатите страни се утрои, съобщи СЗО. Като пандемия се определя болест, който вече не е заключена в един определен регион.