СЗО: Пандемията дори не е близо до своя край. Тя се ускорява

Пандемията дори не е близо до своя край – това заяви генералният директор на Световната здравна организация – Тедрос Гебрейсус.

Според него ще бъдат необходими още много усилия и дълго време, за да може светът да се справи с COVID-19, съобщава БНТ.

Все повече държави облекчават карантинните мерки при пътуване, но поставят условия и изисквания към посетителите си.

Надига се и сериозно социално недоволство. След протестите на здравни работници в Испания, днес демонстрации организират и френските лекари и сестри. Те настояват за по-добри и сигурни условия на труд.

Очаква се реч на британския премиер Борис Джонсън, в която той да очертае стратегия за излизане от COVID кризата.

Заразените с коронавирусната инфекция по света са над 10 милиона и 200 хиляди, като най-много са в САЩ. А китайски учени откриха нов грипоподобен щам, с потенциал да се превърне в пандемичен.

Тедрос Гебрейсус, генерален директор на Световната здравна организация: Критичният въпрос, пред който ще се изправят всички държави в следващите месеци, е как да живеят с този вирус. Това е новото нормално. Всички ние искаме това да свърши. Искаме да си върнем предишния живот. Но истината е, че краят дори не е близо. Въпреки че много държави отбелязват напредък в борбата с вируса, в глобален мащаб, пандемията се ускорява.

Източник: Petel.bg