Tagesspiegel AM Sonntag: Европейската комисия подсказа, че България сама е виновна за липсата на ваксини

Стратегията на ЕС по ваксинацията е допуснала грешки по отношение на заявките на препаратите.

Това заяви първият заместник-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс в интервю за Tagesspiegel AM Sonntag.

”Вярно е, че при заявките както от страна на Брюксел, така и от страна на държавите-членки бяха допуснати грешки”, казва Тимерманс. Но призовава да не се бърза и да се оценява след края на пандемията, защото ”може да се окаже, че сме действали грешно, но всичко е направено правилно”.

Според Тимерманс общата заявка за ваксини е била правилен ход. Но това споразумение е било в полза на богатите държави като Германия, признава той.

В общо писмо до Комисията и Европейския съвет лидерите на Австрия, България, Латвия, Словения и Чехия, към които по-късно се присъедини и Хърватия, поискаха въпросът да бъде обсъден на върха в ЕС. Припомняме, че първи за това заговори австрийският канцлер Себастиан Курц.

В отговор Европейската комисия обяви, че е съгласна с последните изявления на „няколко държави-членки“, че най-справедливото решение за разпределяне на ваксините е пропорционално на населението на всяка държава-членка. „Това е решението, което Комисията предложи за всички споразумения за предварителни покупки“, отбелязва ЕК.

Комисията обаче напомня, че „държавите-членки решиха да се отклонят от предложението на Комисията, като добавят гъвкавост, която позволява да се постигне споразумение за различно разпределение на дозите, като се вземат предвид епидемиологичната ситуация и нуждите от ваксинация на всяка държава. Съгласно тази система, ако държава-членка реши да не използва пропорционално разпределението си, дозите се преразпределят между останалите заинтересовани държави-членки“.

ЕК така обяснява факта, че едни страни получават повече ваксини, а други по-малко: „Държавите-членки са използвали тази система, за да модифицират пропорционалното разпределение, предложено от Комисията съгласно всичките 6 договора за предварително закупуване. Държавите-членки следва да намерят споразумение, ако желаят да се върнат на пропорционалната основа.“

Източник: Фрог нюз