Тази вечер голям астероид с потенциал на ядрена експлозия ще прелети над Земята

Астероидът 2017 BS32 ще прелети между Земята и Луната тази вечер. Размерите му са между 11 и 25 метра.

Небесното тяло ще се доближи най-много до Земята в 20:23 ч. по Гринуич (22:23 наше време) на разстояние от 161 280 километра – двойно по-близо от Луната. Скоростта, с която лети, е 11,56 километра в секунда.

Евентуален сблъсък би имал потенциалът на ядрена експлозия. Според НАСА такава опасност обаче няма.

Това е четвъртото небесно тяло, което НАСА е забелязала да преминава в близост до планетата ни от началото на годината.

На 24 януари друг астероид премина между Луната и Земята. наречено „Рирън“, прелетя 30 % по-близо до планетата ни от разстоянието до Луната.

Близо месец по-рано скала с размерите на 10 етажна сграда също прелетя между Земята и Луната.

Нещо подобно и определено вече като опасно при следващо преминаване премина и на 9 януари. Следващото му „посещение“ ще е в края на годината.

През октомври м.г. се разбра, че НАСА е уведомила някои правителства за поток от поне хиляда астероиди, които наближават Земята.

Напомням, че през август и септември м.г. в постове съобщих за огромните по размери учения на гражданските отбрани на САЩ, Русия, Израел, Китай, Германия и др., като и за издадената заповед на американския президент, визираща пространствени опасности.

Личното ми мнение е, че е спешна задача да се установи международно сътрудничество на правителствени равнища и ядрени-ракетни сили в това отношение, за да се посрещне евентуална заплаха.

Григор Лилов, Фейсбук