Тежко болни се вдигат на бунт пред парламента. Правителството ги обрича на смърт, като им спира лекарствата

Тази седмица тежко болни пациенти се готвят да обсадят Народното събрание в знак на протест срещу гласуваното от Бюджетната комисия спестяване на 25 млн. лв. от лекарствата срещу рак от 1 януари догодина.

За това 19 минути писа първи още миналата седмица.

От Федерация Български пациентски форум съобщиха, че определят забраната като геноцид. Припомняме, че икономията идва на фона на увеличени с 400 млн.лв. пари за здравеопазване. Преди уикенда омбудсманът Мая Манолова изпрати за трети път остро становище до председателя на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ и до народните представители, в което настоява да отпаднат текстове в проектозакона за бюджета на касата за 2018 г. С тях на практика се въвежда мораториумът върху сключването на договори от болниците по нови клинични пътеки и за нови лекарства, съобщиха от пресофиса на омбудсмана.

Напомняме също, ченовият здравен министър Кирил Ананиев е правил този бюджет и до неотдавна бе в надзора на касата. Той е наясно с резпределението на средствата за здравето.

„Още веднъж бих искала да обърна внимание, че ако забраната за сключване на договори на болниците с НЗОК за нови дейности бъде приета, това ще доведе до финансова несъстоятелност на много от лечебните заведения, повечето от които общинска собственост, които и към момента са на ръба на оцеляването“, пише в документа на омбудсмана до депутатите. Мая Манолова е категорична, че от това ще пострадат пациентите от съответните региони, лишени от достъп до болнична медицинска помощ, както и правата на работещите в сферата на здравеопазването там. Освен това, „мораториумите по същество забраняват иновациите. Ако всички сме съгласни, че здравната система се нуждае от промяна, то как може да бъде постигната такава, чрез мораториум върху промяната“, аргументира се общественият защитник.
Омбудсманът възразява и срещу въвеждането на ограничения върху заплащането от НЗОК на нови лекарствени продукти, с ново международно непатентно наименование, без да е предвидена възможност за изключения.

Пациентска организация информира в отворено писмо посланиците на 17 европейски държави у нас за намерението на здравните власти да наложат мораториум върху новите лекарства от 1 януари догодина.

Припомняме, че 19 минути писа също през изтеклата седмица за унищожителният доклад на ЕК за болното ни здравеопазване, от който става ясно, че хорчим три пъти повече за здраве, а два пъти сме по-зле от останалите европейци. От документа стана ясно и, че 12 на сто от сънародниците ни нямат осигуровки за здраве.

Източник: 19min.bg