Терор по ГЕРБерски: По 5140 лева от всеки българин прибира хазната догодина

Догодина всеки българин трябва да извади 5140 лева от джоба си, за да подсигури разходите на държавата, предвидени в бюджет 2017. Това изчислиха от Института за пазарна икономика.

ИПИ представи вече традиционната разбивка за задълженията на данъкоплатците към хазната. Сметките на икономистите се основават на разчетите на правителството в оставка, заложени в проектобюджета, пише „Сега“.

Оказва се, че през 2017 г. трябва да заработим и внесем по 303 лева за издръжка на чиновниците и по 583 лева за армия и полиция. Още по 468 лева ще платим за образование, а по 591 лева, за да работи здравната система. Както и предни години, най-голямото бреме са социалните разходи – за да има пари за пенсии, помощи и обезщетения, на всеки данъкоплатец се пада да внесе средно по 1723 лева.

Не са малко и парите, които всеки от нас трябва да плати заради заемите, с които се е нагърбила държавата. Само лихвите по стари дългове ни костват по 116 лева. Това е повече от лептата ни за култура и спорт догодина – 87 лева на калпак.
Заради борчовете, теглени от различни правителства досега, на българския данъкоплатец се падат по 3341 лева държавен дълг, показват изчисленията на ИПИ.

Екипът на ИПИ заедно с фондация „Фридрих Науман“ е разработил нов сайт – kolkodavam.bg – с данъчен калкулатор, с помощта на който всеки може да провери колко пари му иззема хазната под формата на данъци, акцизи и осигуровки. На практика половината от годишния ни доход отива за плащане на различни задължения към държавата, коментира Петър Ганев от ИПИ.

45% от парите, които изкарваме, отиват за основни плащания към бюджета, а ако добавим различните имуществени и други общински данъци и такси, бремето на данъкоплатеца отива към 50%, поясни Ганев. Той изтъкна, че има значение как човек живее и за какво харчи. Пушачите например плащат акцизи и за тях бремето е по-голямо в сравнение с непушачите./КРОСС