Терорът в Турция ще продължи, а честотата му ще се засилва

Римската империя се разпада като следствие от няколко причини, основната от които е изместване на управлението от периферията към центъра на европейския континент. Това е замислена и реализирана стратегическа цел. Появата на Византия, като империя на Християнството е нов вид култура на общуване между хората, непознато за отминалия свят!

В такава една среда, твърде сложна за главите на османските племена се настаняват и самите те на континента, възползвайки се от вътрешните проблеми в управлението на българската държава. Да, те са тук, защото българските управници са допуснали няколко поред грешки и са подценили военната заплаха от огромната нецивилизована маса. Може да се каже съвсем основателно, че българите са истинската причина за падането на Византия и трайното установяване на ислямската култура на европейския континент. Не е случайна реакцията на всеки българин и в наши дни срещу ислямизацията на земи, които са вековна люлка на християнската цивилизация.

Турция е държава, установена по нестабилен начин върху сърцето на християнската култура. Съвременната държава Турция е правоприемник на Османската империя и не случайно възникват идеите й за „стратегически дълбочини“. Нищо ново под слънцето! Отговорът, обаче, не закъснява, защото това е сложна военно-политическа игра с която турците никога не са били запознати, нито са имали възможност да практикуват на световната сцена. В минали времена са били „ползвани“ като инструмент от европейските държави, а днес Турция стана възможна държава, благодарение на американската политика, интереси и влияние. Без САЩ, Турция щеше да бъде изостанала, бедна и разпадаща се държава от третия свят, без никакви реални шансове за развитие.

Подценявайки тези факти, Турция предприе отчаян, рисков и хазартен ход спрямо благодетелите си! Чудовището вдигна незрялата си глава и освен, че задълбочи вътрешните си проблеми, мотивира християнската цивилизация да заточи отново мечовете си и да възстанови изгубената си територия. Когато интересите са налице, войната чука на вратата ти. Така работи законът и няма значение ти разбираш ли това или не. Вътрешните и външни влияния върху Турция ще се засилват и вероятността тя да остане цяла държава е твърде малка, въпреки внушенията на диктатора. Нашият проблем е, че искаме или не имаме обща граница при твърде сложна партия шах!

Терорът в Турция ще продължи, а честотата му ще се засилва. Опитах се да подскажа естествени и други причини за това. Надявам се да съм бил полезен. Ще припомня последните думи на Ердоган, казани преди часове:

„Ислямска държава е само външното лице на всичко, което се случва“.

Николай Марков, Фейсбук