The Daily Express: Русия чака война между САЩ и Китай, за да нападне Европа

Споразумението между Ангела Меркел и Джо Байдън за газопровода „Северен поток 2“ от Русия до Германия поражда опасения, че Владимир Путин ще започне офанзива в Европа.

Toва пише британското издание The Daily Express, цитирано от Агенция „Фокус“.

Германският канцлер Ангела Меркел и президентът на САЩ Джо Байдън се договориха за завършването на строителството на газопровода „Северен поток 2“ от Русия до Германия. Но според Максимилиан Търхол, този ход може да накара руския президент Владимир Путин да атакува съседна Украйна, както и Европа като цяло.

Търхол, който е професор от „Кингс Колидж Лондон“ и бивш старши съветник на британското министерство на отбраната, твърди, че газопроводът ще даде на президента Путин влияние върху ЕС в продължаващия конфликт с Украйна.

На страниците на „Политико“ Търхол заявява, че руският лидер ще се възползва от факта, че САЩ не са в състояние едновременно да водят две големи войни. Това означава, че в случай на избухване на военни действия между Америка и Китай, Европа ще трябва да се защитава сама срещу мощна руска офанзива.

Той пише: „Вероятно Украйна, която е във война от 2014 г. и е лишена дори от минималния контрол, който някога е имала над Русия поради този тръбопровод, сега е обречена. По-малките съседи на Русия от НАТО също с основание са предпазливи и отново питат колко надеждни са средствата за възпиране на Алианса. И не без основания.

Без съмнение, руският президент е бил ободрен от упоритото пренебрежение на Германия към резките критики на Полша и балтийските държави срещу газопровода, да не говорим за факта, че наскоро Байдън даде да се разбере, че Русия представлява по-малка заплаха за сигурността на САЩ, отколкото Китай.

Миналата седмица Путин каза, че именно антируският проект на Запада го е подтикнал да напише статия за това защо Русия и Украйна наистина са един народ. Подтекстът беше ясен: Судетите, Кувейт – а сега е ред на Украйна?

Бивши служители посочват железния закон на НАТО за сдържане: „Русия няма да атакува източния фланг на Алианса, докато има американски войници – прочетете: германски, британски или френски няма да имат значение. С напускането на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, американските войски са се заселили тук за дълго време. Тогава защо да вдигаш такъв шум?

Но нататък Терхол обяснява безпокойството си: „Когато през 2017 г. в Сената тогава министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис беше попитан дали САЩ могат да водят две мащабни войни едновременно, той отговори:„Не, сър!“ в този случай Путин може да се надява на благоприятна ситуация“.

„Евентуална война между САЩ и Китай, вероятно, ще погълне ако не целия икономически и военен потенциал на САЩ, то поне огромната му част, а следователно до голяма степен ще подкопае доверието към американците, че са способни да осигуряват възпиране в Европа. И поради тази причина такъв конфликт би дал на Путин така желаната възможност да получи реванш за поражението на Русия в края на Студената война през 1991 г.“

„Дали изобщо ще избухне война между САЩ и Китай, остава неизвестно, разбира се. Но не може да се изключи, че сегашното съперничество между тях може да прерасне в мащабен конфликт, тъй като е малко вероятно някоя от страните да е готова да направи сериозни отстъпки по отношение на властта“.

Сделката между Меркел и президента Байдън също беше силно осъдена от нейните съюзници по ЕС.

Германският евродепутат от Германия Манфред Вебер разкритикува споразумението, отбелязвайки, че решението „вреди“ на целия Европейски съюз.

Този политик от ХДС, който е лидер на Европейската народна партия в Европейския парламент, заяви, че германският канцлер е трябвало да се консултира със Съвета на ЕС, преди да започне преговори с американския президент по въпроса.

Вебер каза пред германския вестник Die Welt: „Решението за „Северен поток 2“ е вредно за Европа като цяло и Украйна. Без услугите, които бившият канцлер и лидер на ГСДП Шрьодер предостави на Путин, тръбопроводът би бил немислим“.

Той добави, че взетото решение ще бъде „тежко бреме“ на плещите на цяла Европа.

Вебер отбеляза, че в бъдеще, когато се решават въпроси по проекти от такъв мащаб, Германия „трябва да води дискусии в европейския контекст“ и да работи в тясно сътрудничество с европейските партньори.

Източник: Епицентър.бг